Svinpest hotar tamgrisar och vildsvin

Afrikansk svinpestvirus har fått stor spridning i Georgien. Det rapporterar FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation. Nu hotas både tamgris och vildsvin i smittade områden.

En inspektionsgrupp från FN rapporterar att vid mitten av juni misstänktes 52 av 65 distrikt i Giorgien vara drabbade av afrikanskt svinpestvirus, mer än 30 000 grisar beräknas ha dött och 22 000 grisar ha avlivats.Viruset orsakar hög feber som leder till dödlighet. Det finns inget vaccin mot sjukdomen. Georgien står inför en mycket svår situation, grisar hålls på öppen betesmark vilket gör att viruset även bedöms komma att smitta landets vildsvinsstam. Afrikanskt svinpestvirus smittar inte människor. Viruset har förmodligen nått Georgien genom Potis hamn vid Svarta Havet och sedan spritts österut. Grisar har förmodligen ätit av smittat avfall från fartyg.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser