Sveriges vargjakt utreds av EU

EU-kommissionen utreder om Sveriges vargpolitik är fullt förenlig med EU:s miljölagstiftning.

– Jag välkomnar att kommissionen ska granska den svenska jaktpolitiken, säger Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, som ställt en fråga till kommissionen om den svenska vargjakten.

Sverige har skyldighet att bibehålla eller återställa en gynnsam bevarandestatus för vargen, enligt EU:s Habitatdirektiv.

– Jag har svårt att se att Sverige uppfyller Habitatdirektivets krav om skydd av hotade arter, säger Carl Schlyter, och jag räknar med kritik från EU mot Sveriges regering. Licensjakten av varg bör stoppas.

”Kommissionen utreder i vad mån Sveriges vargpolitik och tillämpningen av undantag när det gäller vargar är fullt förenlig med EU:s miljölagstiftning”, skriver EU:s miljökommissionär Janez Potocnik i sitt svar till Carl Schlyter.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser