Sveriges Radio köpte undersökning om varg

Kungsbacka (JJ) Uppdaterad. Fyra lokalradiostationer har kostat på undersökningar om vargens vara eller inte vara.

Sveriges Radio Gävleborg har låtit göra en opinionsundersökning om varg. Foto: Gettyimages

Drygt 4 000 personer i åldrarna 18 till 79 år har tillfrågats i de fyra länen. Undersökningen är bekostad av Sveriges Radio och utförd av Novus.

Så här redovisas resultatet:

Gävleborg: 40 procent av de tillfrågade tycker att antalet vargar är bra. 11 procent tycker att det borde finnas fler och 28 procent att de borde vara färre.

Värmland: 36 procent av personerna som svarat i undersökningen vill ha färre vargar. 13 procent vill ha fler och 37 procent tycker att det lagom med dagens antal.

Dalarna: 41 procent uppges vara nöjda med det antal vargar länet har idag. 12 procent vill ha fler vargar och 31 procent av de tillfrågade vill ha färre vargar.

Örebro: 44 procent tycker att stammen är lagom stor idag. 15 procent vill ha fler vargar och 21 procent färre vargar.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼