Sveriges nordligaste fälthare?

Tidigare i veckan publicerades en bild på en skjuten fälthare, i en grupp på Facebook. Haren skulle ha fällts utanför Boden. Något som får anses som unikt, men inte orimligt. Det säger Björn Sundgren på Svenska Jägareförbundet Norrbotten.

Är fälthararna på väg att på allvar etablera sig i Norrbotten. Arkivfoto: Gettyimages.

Det var i onsdags kväll som bilden på den fällda fältharen dök i upp Stövarklubbens Facebookgrupp. Av kommentarerna att döma rådde det delade meningar om harens ursprung. Några hävdade att den blivit utsatt, medan andra hävdade att arten börjat få fäste.

– Fältharebeståndet kommer allt närmare svenska gränsen på den finska sidan. Den bör passera Tornedalen inom kort. Hararna följer i mårdhundens spår. Det är en följd av mildare klimat, säger Björn Sundgren, Jägareförbundet Norrbotten.

Svenska Jägareförbundets viltövervakningsansvarige, Göran Bergkvist håller med. Han har den senaste tiden ägnat sig åt just fältharens utbredning.

– Vi kunde se en simultan ökning av rapporteringar av fälthare i norrlandslänen 2008-2009. Då fanns det sannolikt något som var gynnsamt för dem. Därefter har rapporterna gått ner. Men några enstaka fältharar kan finnas kvar. I höstas skickades en död hare till SVA som bedömde den som en hybrid. Den var upphittad i norr om Luleå.

Jaktjournalen har varit i kontakt med skytten som berättar att den fälldes under en toppfågeljakt en bit utanför Boden.

Per Jonson
per.jonson@jaktjournalen.se
073-820 33 15

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

LRF vill ha löshundsjakt på vildsvin vår och sommar

Lösa vildsvinshundar hela våren och sommaren. Vårbocksjakt i hela Sverige. Jakt på hjort och rådjur dygnet runt. Det är förslag på nya jakttidsregler från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. – Vi måste göra något åt vildskadorna, säger förbundets jakt- och viltansvarige Anders Wetterin.

Det kan vara säljakt på gång

Ett antal motioner om licensjakt på säl bereds just nu i miljö- och jordbruksutskottet. Utskottets ordförande, Kristina Yngwe, C, tror att det kan bli ja till motionerna och det det öppnar för licensjakt på säl.

Annonser