Svenska Rovdjursföreningen säger nej till åteljakt på björn

Högre kompetens och etik hos jägarna är ett säkrare sätt att skydda björnar mot skadeskjutning än att återinföra åteljakt, alltså jakt genom utläggning av kött. Åteljakt riskerar i stället att öka björnens lidande eftersom fler oerfarna jägare kan lockas att delta i en björnjakt som underlättas av åtel. Det skriver Svenska Rovdjursföreningen i ett yttrande.
Rovdjursföreningen vill inte att åteljakt på björn införs. Foto: Roger C Åström

Åteljakt, som innebär att man lockar fram djur genom att lägga ut kött eller annan föda, förbjöds 2002 men nu föreslår Naturvårdsverket att den ska bli tillåten igen.
 
Svenska Rovdjursföreningen är mycket kritisk till förslaget av flera skäl. Dels finns det inget behov av en mer effektiv björnjakt eftersom tilldelningen fylls väl som det är idag och dels finns det ingenting som pekar på att åteljakt skulle innebära färre skadeskjutningar. Om man vill minska björnens lidande under jakten bör det i stället ställas höga krav på utbildning och etik hos björnjägarna.  

Om björnjakten blir enklare riskerar den också att bli mer kommersiell och därmed locka fler oerfarna jägare på bekostnad av de lokala björnjägarna. Åteljakten kan bana väg för kameraövervakning som i sin tur kan öka den illegala jakten. Risken är också att åteljakt leder till att förföljelsejakten med hund ökar.

Naturvårdsverket föreslår också utökad jakttid, både tidigare i augusti och på våren. Svenska Rovdjursföreningen motsätter sig detta, bland annat för att för att vårjakten skulle inträffa mitt under björnens parningstid och att det inte finns behov av en utökad jakt.   

Svenska Rovdjursföreningen kritiserar också Naturvårdsverket, som har det övergripande ansvaret för viltförvaltningen, för att dialogen bara förts med jägarkåren och inte med några andra berörda intressenter. Underlaget är därför undermåligt och redovisar bara uppgivna fördelar men inga potentiella nackdelar med åteljakt.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser