Svenska Jägareförbundets dubbla roller ifrågasätts

Stockholm (JJ) P1-programmet Kaliber har granskat förbundets dubbla roller, som flera gånger ifrågasatts. Sveriges största jägarorganisation, Svenska Jägareförbundet, får varje år cirka 50 miljoner kronor av staten för att utföra vissa uppgifter inom viltvården.

En stor del av uppdraget handlar om att ge myndigheter och allmänhet objektiv information om viltfrågor och jakt. Men samtidigt är förbundet en intresseorganisation som bedriver ett framgångsrikt lobbyarbete i samma frågor. Konstruktionen är problematisk, säger Andreas Duit, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Det finns en ganska stor risk att intressen som inte omhuldas av Jägareförbundet inte kommer till tals i lika hög utsträckning när man fattar beslut, säger Andreas Duit, till Sveriges Radio P1.

Kalibers program om Jägareförbundets dubbla roller sänds idag klockan 10.03 i Radions program 1.

AKTUELLT

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Annonser