Svenska Jägareförbundet kritiserar vargförslag

Kungsbacka (JJ) Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd tycker att Naturvårdsverkets nya plan för genetisk förstärkning av vargstammen är bristfällig.

Torbjörn Lövbom, ordförande för Svenska Jägareförbundets rovdjursråd. Foto: Press

Torbjörn Lövbom håller inte alls med Naturvårdsverket om att läget för den skandinaviska vargstammen är katastrofalt ur ett genetiskt perspektiv.

– Vi har inte fått några sådana indikationer från viltforskningen. Det finns dessutom i dag ett antal invandrade vargar i Sverige som kan stå för genetisk variation. I en genetisk förstärkning måste vi få igång en fungerande förvaltning som naturligtvis även inkluderar jakt, säger han.

När det kommer till möjligheten för Naturvårdsverket att kringgå medgivande från markägare vid vid vargflyttar, rasar Torbjörn Lövbom.

– Det är helt galet. Besluten av sådana här åtgärder ska fattas regionalt. Människor som berörs måste vara delaktiga. Det krävs också att åtgärderna är oerhört välmotiverade och  kraftfullt kompenserar de människor som drabbas. Naturvårdsverkets resonemang att först förstärka genetiskt och sedan införa jakt håller inte, säger han.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼