Svensk seger i nordiskt beaglemästerskap

Jönköping (JJ) Nordiska Mästerskapet för Beagle avgjordes 24 och 25 november i skogearna utanför Jönköping. Efter två dagar med jaktprov stod svenska beaglehannen Stigsjödalens Rex som segrare.

Stigsjödalens Rex iklädd vinnartäcket. Foto: Svenska Beagleklubben

Arrangörskapet för tävlingen vandrar runt mellan klubbens tre regioner och i år var det region Syd som stod i tur. Regionen hade valt att göra ett samarrangemang där samtliga klubbar bidrog med olika insatser (huvudsakligen anskaffning av förläggning, provmarker, vägvisare, domare, sponsring etc.). Centralort för tävlingen var Norrahammar och Spånhults Herrgård utnyttjades som förläggning för deltagande lag.

Deltagarna samlades under eftermiddagen på onsdagen den 23 november. Tävlingen invigdes av Folke Johansson och under kvällen intogs gemensam middag, lagen presenterades samt genomfördes lottning av provmarker för båda tävlingsdagarna.

Jaktvädret första dagen verkade tidigt på morgonen vara idealiskt, men någon timme innan soluppgången sjönk temperaturen några grader under noll och det var plötsligt mera chansartade förhållanden för harjakt.

Det visade sig att en del av hundarna verkade att ha problem med att låta bli rådjuren, vilka i denna del av landet finns i ganska stora mängder på samtliga av de använda provrutorna.

Fyra av deltagarna drev under denna dag rådjur till pris. Dessa prestationer räknas inte in i NordM-tävlingen, men eftersom proven är officiella får alla hundar samtliga sina resultat, oavsett djurslag, registrerade hos SKK.

När dagen summerades efter det Öppna kollegiet kunde konstateras att det i tävlingen presterats ett förstapris, två andrapris och ett tredjepris av fyra av de deltagande ekipagen och att två ekipage presterat korta drev (< 20 minuter) på hare. Den finska hunden Huuhkajan Noppe var den som med sin haretta efter denna dag låg i klar ledning.

Andra dagen inleddes med några minusgrader. Av de sju hundar som under dagen hade hare som konstaterat drevdjur gick sex stycken till pris. Två ekipage presterade även dubbelpris på hare; den svenska veteranen Ulvekets Cita med 1+2 Ha och D-cert samt den finska hunden Kuopusmaa Sisu med 2+2 Ha.

Efter andra dagens kollegium kunde en Nordisk Mästare koras. Det visade sig vara ganska tätt mellan de första fyra placerade ekipagen, särskilt mellan trean och fryaan där det enbart skiljde 0,2 Nord Mästerskapspoäng. Första dagens finska ledning hade bytts ut mot en svensk hund i topp.

Förra årets SM-vinnare Stigsjödalens Rex tog andra dagen fram vinnartakterna och presterade ett bra förstaprisdrev på hare vilket tillsammans med första dagens hartvåa visade sig räcka till en sammanlagd vinst i tävlingen!

 

Slutresultat

1. SE31865/2013 STIGSJÖDALENS REX, SE, Jan-Erik Söderström

2 FI29858/13 HIGHWAY’S FELLOW, FIN, Kalervo Närhi

3. FIN16121/08 HUUHKAJAN NOPPE, FIN, Timo Kettula

4. 738S41272/2006 ULVEKETS CITA, SE, Bo Davidsson

5. FI32171/13 KUOPUSMAA SISU, FIN, Erkki Salento

6. SE26943/2011 SLÄNTENS HERTA, SE, Ragnar Tauson

7. SE32461/2011 SKROVELMYRAS EMIL, NO, Bjørnar Tønnesen

8. NO40776/14 TJIERMEDALEN`S L- MOLLY, NO, Tor Harald Valseth

9. NO45221/13 SKREDBEKKENS ARLANDA QUINZY, NO, Kehinde Karlsen

Lagresultat

Finland
Sverige
Norge

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼