Svensk seger i nordiska mästerskapet för trädskällare

Idre (JJ) Finskspetsen Fort Hjort Nalli blev nordisk mästare när Nordiska Mästerskapen för skällande fågelhundar avgjordes i de fjällnära skogarna kring Idre första helgen i oktober.
Anders Morin och finskspetsen Fort Hjort Nalli, som segrade i de nordiska mästerskapen.

Trots att lövfällning och blåst gjorde fåglarna skygga gick alla hundar till pris: sex tredje -, sju andra – och fyra förstapris.

Ett efter förhållandena fantastiskt resultat som vittar om att Svante Månsson och Peter Wallin, som rekat markerna, gjort sitt jobb. Provets stjärna var Fort Hjort Nalli som andra dagen fick ihop 85 poäng av 100 möjliga. Hon fann sex fåglar av sex möjliga, det vill säga alla som provgruppen såg. Av dessa skällde hon fem med berömvärda markeringar.

Berömvärd markering är högsta betyg i detta moment. Markering betyder att jägaren med ledning av hundens beteende ska kunna lokalisera var i trädet fågeln sitter.

Nalli ägs av Anders Morin, Kalix och detta var tredje gången Anders vann NM. Han har tidigare vunnit två gånger med Obygdens Nätti.

Det norska laget som segrade i lagtävlingen.

Lagtävlingen vanns av Norge före Sverige och Finland. Tävlingsansvariga Lennart Jönsson, Offerdal och Jan Andersson, Ljusdal och provledarna var Lauri Keränen, Alfta och Kjell Welam, Äppelbo såg till att arrangemanget blev en succé.

Resultat individuell
For Hjort Nalli Cacit 85p
Pikkulehon Kiira  r-Cacit 82p
Laatu  79p
Laaris  73p
Fort Hjort Myra  72p
Kiepin Kaira  67p
Ryggärdans Röjja  66p
Kunto  66p
Tapperdalen Moona 59p
Naavan Valo 55p
Metsokorven Peppi 54p
Fort Hjort Hilla 54p

Resultat Lag
Norge 224p
Sverige 218p
Finland 2013p

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser