Sveaskog har stark älgstam

Gävle (JJ) Det finns omkring 8,5 älgar per 1 000 hektar i södra Gästrikland och södra Dalarna på Sveaskogs marker. Gerhard Niebl, ansvarig hos Sveaskog för jakt, fiske och naturupplevelser i norra Bergslagen, är nöjd med resultatet från den senaste flyginventeringen eftersom den inte visar på några stora betesskador.

Älgarna har räknats inom ett 200 000 hektar stort område söder om riksväg 80 och ner mot Dalälven och med länsväg 272 som gräns i öster. Inventeringen visar att det finns 65 procent kor och 35 procent tjurar.
Inventeringen pekar på att det är något mer älg på Sveaskogs marker än på de privata markerna. Sveaskog har även inventerat mängden älgskador på ungskogen. Så här långt stannar de vid fyra-fem procent, något som Gerhard Niebl anser acceptabelt.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser