Sveaskog bildar nytt bolag för jakt och fiske

Sverige är rikt på skogar, sjöar, älvar, fjäll och andra värdefulla naturtillgångar som kan ligga till grund för en utvecklad turism i Sverige, skriver Sveaskog i ett pressmeddelande. Nu startar Sveaskog ett nytt dotterbolag, Sveaskog Naturupplevelser AB, som får en viktig roll att driva utvecklingen av naturturism på statens marker. VD för bolaget blir Mikael Linnander.

Sveaskog Naturupplevelser AB, som bildas vid årsskiftet, ska underlätta för lokala entreprenörer att etablera lönsamma företag inom naturbaserad turism på statens marker. Syftet är att skapa jobb och ekonomisk tillväxt genom att ta vara på den svenska naturen.

– Sverige behöver fler företag som utvecklar jakt, fiske och kommersiellt bärkraftiga naturupplevelser med hög kvalitet. Sveaskog Naturupplevelser AB ska verka för att lokala entreprenörer får tillgång till jaktmarker, fiskevatten och naturområden samt kanaler för marknadsföring och försäljning, berättar Sveaskogs vd Gunnar Olofsson.

VD för Sveaskog Naturupplevelser AB blir Mikael Linnander, som har erfarenhet av entreprenörskap och turismbranschen. Mikael Linnander är idag vd för Ramundbergets Alpina i västra Härjedalen. Han har tidigare bland annat arbetat sju år på Scandic Hotels, som producent och projektledare på Meter Film & Television samt som projektledare på Globen. Mikael Linnander tillträder sin nya tjänst i april. Fram till dess är Gunnar Kjellberg tillförordnad vd.

En styrelse för bolaget tillsätts med namnkunniga företagare inom turismbranschen såsom Yngve Bergqvist, vd för Icehotel AB, Maria Lilja, tidigare vd för Nyman & Schultz samt europachef för American Express Business Travel samt Claes-Göran Österlund, vd och kanaldirektör för Göta Kanal. Styrelseordförande är Sveaskogs vd Gunnar Olofsson.

Bolaget kommer inledningsvis att prioritera Norrbotten och Västerbotten i arbetet med att skapa samarbeten med lokala entreprenörer. Bolaget ansvarar även för att tillgängliggöra Sveaskogs marker genom jakt- och fiskekort samt för att administrera Sveaskogs 10 000 avtal om upplåtelser av mark och vatten till privatpersoner, jaktlag, fiskeklubbar och byaföreningar.

Bolaget, med säte i Östersund, kommer att ha omkring 30-40 anställda. Av dessa arbetar idag ca 15 personer vid fiskeanläggningarna i Mörrum och Harasjömåla i Blekinge och övriga finns spridda i hela landet för en nära kontakt med entreprenörer, jaktlag, fiskevårdsföreningar och de lokalsamhällen där turismen ska utvecklas.

AKTUELLT

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser