Svårt att uppskatta lokal lodjursstam

Skaraborg (JJ) Eftersom det inte var några bra spårningsförhållanden i vinter vet inte länsstyrelsen hur många lodjur som rör sig i Skaraborg. Förra inventeringen visade endast 3-4 föryngringar. Året dessförinnan säkrades tolv stycken.

Lodjursattacken utanför Skövde nyligen har åter skapat ett intresse kring hur många lodjur det finns i Skaraborg. Gillis Persson, rovdjursspårare på länsstyrelsen i Västra Götalands län är osäker på stammens storlek i dag. Snöfattiga vintrar ställer till det för inventeringarna. Dessutom säger han till Falköpings nyheter att nya kriterier gör det svårt att få observationer av lodjur godkända.

– Det finns exempel där vi hittat spår på ena sidan Vättern och nästa dag upptäcks spår på andra sidan. Då kan man ju förstå att det inte handlar om samma djur, men sett i sträcka ligger de för nära varandra för att bli godkända, säger han till Falköpings nyheter.

Hur många lodjur det finns i Skaraborg just nu vet rovdjurspåraren inte men han vågar ändå sig på en gissning.

– Magkänslan är ju att det är betydligt fler familjegrupper än senaste inventeringen visade. Dessutom finns ju alla hanar och ungdjur som går själva och söker runt mellan bergen för att hitta ett område som passar. De är säkert minst 15 stycken, säger Gillis Persson till Falköpings nyheter..

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser