Svåra förhållanden när älghundarnas Ledhund-SM avgjordes

Sunne (JJ) I helgen avgjordes Ledhund-SM för första gången för landets älghundar. Ett välmeriterat startfält fanns på plats i Sunne där Bergslagens Älghundklubb stod för arrangemanget.

Prispallen vid Ledhund-SM. Fr v SM-tvåan Bo Lundström, med Minna, i mittten SM-vinnaren Torgny Ekdal med Queen-Of-Black, samt SM-trean Tomas Lager med Elli. Foto: Bo Fritzén.

Elva hundar kom till start på marker utanför Sunne. Älgtillgången är gles och dessutom finns varg i området. Någon fara för ledhundarna var det inte, men att hitta älg under dessa förutsättningar är inte det lättaste. Dessutom var den kanske viktigaste detaljen, en stadig vind, som bortblåst vilket också satte sina avtryck i prislistan.

– Det blev väldigt svåra förhållanden, vi hade nästan ingen vind och den lilla som fanns stundtals ändrade hela tiden riktningen, berättar Tomas Lager, en av eldsjälarna bakom SM-tävlingen.

En bra ledhund ska hitta älgen med hjälp av vind för att sedan leda fram föraren tyst och försiktigt till en skottchans.

– Det bästa är en stadig vind, att gå på spår är betydligt svårare för att komma in och se älgen, förtydligar Tomas Lager.

Av de elva startande hundarna gick fyra till förstapris.

Av de fyra hundarna som gick till förstapris knep Dalomsvikens Queen-Of-Black SM-guldet tillsammans med föraren Torgny Ekdal, Kålmården.

– Jag visste att jag hade en bra hund i linan, men att vinna SM-guldet går över mina vildaste fantasier. De övriga ekipagen är inga duvungar, de är dubbelchampion och norska och svenska champion, berättar Torgny belåtet och fortsätter.

– Vi hade lite tur för när vi började provet var det en liten svag bris och då kände hon att det fanns älg i närheten ganska tidigt. När vi hade cirka 50 meter kvar för att se älgen försvann plötsligt vinden, men då gick hunden på hörseln den sista biten och plötsligt stod vi nära en älgko som sedan sakta lunkade iväg.

Dalomsvikens Queen-Of-Black har nu i och med segern i SM två förstapris på jaktprov, men nu ska championatet göras klart.

– Nu är det bara att anmäla på prov och göra henne klar. Ledhundsjakten är en fantastisk jaktform, helt fri från stress och du bestämmer helt takten själv, säger Torgny.

Samtliga tävlande och domare var helt eniga om att Ledhund-SM kommit för att stanna. I skrivande stund är det inte bestämt var SM:et ska gå nästa år. JJ återkommer när det är klart.

 

Resultat:

1. Norsk Älghund Svart J SE-V11 DALOMSVIKENS QUEEN-OF-BLACK S29164/2007.  Ägare: Lena Ekdal, Kolmården, 89 p med 1:a pris.

2. Norsk Älghund Svart SE J(LE)CH SE VCH ÖVERSTJUTANS MINNA SE30593/2011. Ägare: Bo Lundström, Koler 85 p med 1:a pris.

3. Norsk Älghund Grå SE J(LE)CH SE UCH J SMYGAREBÄCKENS ELLI SE30654/2011Ägare: Tomas & Eva Lager, Nora 84 p med 1:a pris.

4. Norsk Älghund Svart SE J(LE)CH NO J(B)CH SE UCH SE VCH SISOTINDENS ROLEX SE17188/2010 Ägare: Mathias och Christin Philgren, Klässbol. 76 p med 1:a pris.

5.  Norsk Älghund Grå J SKINNEMOENS ASKA SE19085/2014 . Ägare: Björn Ahlstedt, Aneby 66 p med 2:a pris.

6. Norsk Älghund Svart SE J(LE)CH LAXFJÄLLETS NILO SE55444/2010. Ägare: Kenneth Martinsson, Dals-långed. 19 p med en 0:a i pris.

7. Norsk Älghund Svart SE J(LE)CH NO J(B)CH SE UCH LAXFJÄLLETS NELLIE SE55446/2010 Ägare: Susanne Hansson, Tärnaby. 10 p med en 0:a i pris.

8. Norsk Älghund Svart SE J(LE)CH SE VCH NORD UCH SISOTINDENS TAZ SE39179/2012 Ägare: Pihlgren Christin & Mattias, Klässbol. 9 p med en 0:a i pris.

9. Norsk Älghund Svart J IDEHULTS TRIM SE42243/2013. Ägare: Niclas Carlsson, Grycksbo. 9 p med en 0:a i pris

10. Norsk Älghund Svart SE J(LE)CH SE UCH LAXFJÄLLETS NALLE SE55443/2010 . Ägare: Sara Palm Ehne, Idehult. 9 p med en 0:a i pris.

11. Svensk Vit Älghund SE J(LE)CH VITTFLYS TUSSI S46063/2009. Ägare: Staffan Karlsson, Värmlands Nysäter. 7 p med en 0:a i pris.

 

 

 

 

 

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser