SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.

Kråkfåglar, trastfåglar och rovfåglar, särskilt ugglor, uppges vara känsliga för virusen SVA nu vill ha hjälp att övervaka i Sverige. Foto: Gettyimages

Usutavirus och West Nile-virus har konstaterats i de norra delarna av Tyskland, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, på sin hemsida. Virusen sprids av myggor och smittar även människor och andra djur.

”En infektion med West Nile-virus kan hos häst och människor passera helt utan symtom, kan orsaka feber eller influensaliknande sjukdom, och hos en mindre andel utvecklas till svår hjärninflammation, skriver SVA på sin hemsida.

Söder om Dalälven

– Båda virusen har fåglar som huvudvärd och har en smittcykel där virus cirkulerar mellan fåglar och myggor. Kråkfåglar, trastfåglar och rovfåglar, särskilt ugglor, är mycket känsliga för infektion med dessa virus. Virusen kan döda enstaka fåglar, men kan även ha negativa effekter på hela populationer med fåglar. Andra fågelarter kan smittas och bära på virus men utan att uppvisa symptom, Aleksija Neimane, forskare på SVA.

Den som hittar en död fågel söder om Dalälven uppmanas rapportera in den till SVA, som i nästa steg kan be upphittaren skicka in fågelkroppen för analys.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼

Annonser