SVA undersöker skjuten björn

SVA, Statens veterinärmidicinska anstalt, ska undersöka den björn som sköts i självförsvar vid Ollasbodarna, i skogarna utanför Dådran, förra helgen.

Utredning om eventuellt jaktbrott pågår men enligt de uppgifter som kommit fram anföll björnen sedan hunden gjort ståndskall och jägaren smugit fram mot en förmodad älg.
Skjutavståndet uppges till sex meter och björnen vägde strax under 100 kilo. Man kände till att björnen fanns i området och på grund av den milda årstiden hade björnen tydligen inte gått i ide för vintern.
Miljöåklagare Katarina Lindström i Falun som utreder fallet vill inte i dagsläget lämna några närmare uppgifter om lördagens händelse.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser