Succédebut på kronhjortspasset

Birgitta skjuter och hjorten tecknar för en bra träff. Hallsta jaktlag i Toppenbergs viltvårdsområde, norr om Västerås, hade inför allhelgonahelgen traditionsenligt bjudit in till klövviltsjakt. Förutom åtta av jaktlagets medlemmar kom tre gäster till samlingen. Den professionelle hundföraren Lars Sandell, Dingtuna, ställde upp med sina stötande hundar och Birgitta Karlsson, Muren, skulle göra jaktdebut. Text och Foto: Leopold Johansson

Regnet hängde i luften och det var milt för årstiden, runt cirka sex sju plusgrader med sydliga vindar när jaktledarna hälsade jägarna välkomna.
Birgitta Karlsson skruvade på sig och medgav att det kändes pirrigt att ge sig ut på jakt för första gången.
Efter en snabb genomgång var det sedan dags för jägarna att ta pass runt ett ungskogsområde i jaktmarkens nor­ra delar.
Lars Sandells hundar behövde inte söka speciellt länge och redan efter 15 minuter drog gråwachteln och laikan i gång.

Flyende kronvilt
Drevet gick norrut längst viltstaketet mot riksväg 56 i ett par kilometer innan hundar­na släppte och gick tillbaka till Lars. Ingen passkytt observerade drevdjuret, men allt tydde på flyende kronvilt.
Den första såten blev resultatlös trots att hundarna fortsatte att söka i en knapp timme. Även i andra såten blev jakten resultatlös, men efter en välbehövlig matrast och brasa ökade optimismen.

Pass 47 är öppet och jägaren kan i god tid se viltet komma.

Pass 47
Vid passlottningen drog debutanten Birgitta Karlsson pass nummer 47, en riktig vinstlott skulle det visa sig senare.
– Eftersom det är min första jakt får det gärna sitta med någon mer erfaren jägare, menade Birgitta, trots att hon tränat flitigt på älgskyttebanan och var väl förberedd.
Jaktledaren Mats Ingvarsson erbjöd sig att agera hjälpskytt om det skulle behövas.
När alla skyttar var på plats gav den biträdande jaktledaren Joakim Berg klartecken och den här gången tog det inte lång tid innan Lars Sandells hundar tog upp med hetsiga skall drygt 300 meter öster om Birgittas pass.

Alla ville gratulera Birgitta till hjorten.

Går rakt i pass
Från början är det svårt att avgöra vilken riktning drevet tar, men ganska snart ökar pulsen för Birgitta när hon inser att drevet kommer rakt emot pass 47. Sekunderna senare ser hon hur en kronhjort snabbt närmar sig.
Spänningen stiger snabbt och Birgitta tar ett hårt grepp runt kolven och förstocken.
När hjorten är på 70 meter skjuter Birgitta och den tecknar bra för skottet. Sekunden efter följer Mats upp med ett skott och hjorten tappar fart och går omkull när den når skogbrynet.
Birgitta är jublande glad och har just klarat av jaktdebuten på bästa sätt.
Strax därefter kommer hundarna driv­ande i hjortens spår.
När jakten avbryts tittar en blek novembersol försiktigt fram mellan molnen. En jaktdag är till ända och en ny jägare har gjort entré.

Birgitta Karlsson kan tacka hundföraren Lars Sandell och hans hundar för en lyckad jakt.
AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser