Studerar hundjaktens påverkan på björnar

Rasmus Boström är en av björnjägarna som tillsammans med sina hundar hjälper forskarna i projektet. Foto: Holger Nilsson Ås (JJ) Just nu pågår ett forskningsprojekt i Dalarna och i Norrbotten inom Skandinaviska björnprojektet. Med hjälp av björnjägare och deras hundar studeras effekterna av konfrontationer mellan björnar och jakthundar.

Löshundsprojektet med inleddes nu i sommar och går ut på att med hjälp av sändarförsedda björnar som dessutom har inopererat utrustning som mäter hjärtfrekvens och temperatur, se hur jakthundar påverkar björnens beteende.

Ole-Gunnar Støen på Norska natur- och biovetenskapliga universitetet i Ås deltar i projektet och han berättar att forskarna i ett tidigare skeende konstaterat att björnar får ett skyggare beteende när de konfronteras med människor. Rör sig människor i närheten av björnens daglega blir björnen mindre dagaktiv i upp till en vecka efter mötet.

I löshundsprojektet används både drivande hundar, som plotthundar och klassiska ställande spetshundar.

I Jaktjournalen nr 10 kommer en längre artikel om forskningsprojektet.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser