Strid om Jägareförbundets flygande renkontroll

Norrbotten (JJ) Jägareförbundet genomförde en helikopterflygning för att räkna renar i ett område som avlysts för jakt. Det har fått en konflikt att blossa upp mellan förbundet och Girjas sameby.

Jägareförbundet i Norrbotten har hamnat i konflikt med Girjas sameby efter en flygande kontroll av renar. Foto: Istock

Flera norrbottniska media rapporterar om helikopterflygningen som genomfördes över ett område mellan Gällivare och Kiruna.

Efter ansökan från Girjas sameby har länsstyrelsen avlyst småviltsjakten på ett 27 400 hektar stort område, för att ge renar betesro.

Jakten är stoppad mellan 5 februari och 15 april.

Avlysningen har fått kritik av jägare på Facebook och i tisdags genomförde Jägareförbundet en flygning med helikopter.

Man räknade renar i området där jakten är stoppad.

Skarpt kritisk

Jägareförbundets flygande inspektörer räknade till ett 70-tal renar.

– Den bedömningen vi gör är att det inte är tillräckligt för att motivera en avlysning av området, säger Mikael Samuelsson, ordförande i Jägareförbundet Norrbotten, till Norrbottens-Kuriren.

Ordföranden i Girjas sameby, Matti, är skarpt kritisk till Jägareförbundets flygande kontroll.

– Det här ett utan tvekan ett brott mot 94:e paragrafen i rennäringslagen. Man får inte störa betande renar, säger Matti Berg till SVT Norrbotten.

Han ifrågasätter om Jägarförbundets utsända har kompetens att upptäcka renar från en helikopter.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼