Stövarveteran knep SM-titeln

Luleå (JJ) Som enda deltagaren med två raka ettor i årets debutupplaga av Har-SM kunde Mats Linden, Nås med finskstövaren Bossmålas Frisko ta hem SM-vinsten.

SM-vinnaren Mats Linden och finskstövarhannen Bossmålas Frisko.

Det har varit spännande värre under Har-SM:s andra tävlingsdag. Efter första dagen hade Bossmålas Frisko och Nordgårdsbackens Pelle var sitt första pris.

Men det började trögt för båda hundarna. Pelle fick i och för sig upp relativt tidigt men det skulle efterhand visa sig vara rävdrev. Frisko tog inte upp förrän närmare halv tolv. Då hade flera andra hundar redan fått tag på hare och eftersom både Högälgens Ruska och Cesar fick tredjepris för sin första provdag var utgången oviss.

När SM-tävlingen blåstes av klockan var dock saken relativt klar. Frisko hade nämligen hållit fast vid sin stora vita hare och drivit hem ett första pris även dag två.

Ägaren Mats Linden är en mycket erfaren stövarjägare och hunden har varit i riktigt bra form hela säsongen hittills. Frisko vann både KM och DM på vägen mot SM-vinsten. Mats är också i SM-sammanhang gammal i gemet. För 30 år sedan vann han Stövar-SM.

– Det känns väldigt bra just nu. Jag och Frisko har verkligen jobbat som ett team, men det är till sist Friskos förtjänst. Detta blir hans åttonde elitetta, säger Mats,

Jaktjournalen gratulerar hund och husse till titeln.

Utförligt reportage om tävlingen dyker upp i tidningen framöver.

Hela resultatlistan finns på Har-SM sidan>>

 

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser