Jaktnyheter

Stövarklubben lyfter in treeing walker coonhound i gemenskapen

Lindbergs Tesla fick excellent med cert på sin första utställning. Ägaren Björn Lindberg satsar nu på ett dubbelchampionat. Foto: Privat.
Kungsbacka (JJ) Svenska Stövarklubbens styrelse har beslutat att ta över rasansvaret för treeing walker coonhound. Detta gör att de fortsättningsvis kan startas på jaktprov utan dispens.
Den gångna säsongen lyckades jägaren Björn Lindberg meritera upp sin treeing walker coonhoundtik, Lindbergs Tesla. Tiken tog fyra raka rävettor, var av två på ett elitprov. Provdeltagandet skedde dock under dispens eftersom ingen specialklubb har ansvar för rasen, som är inregistrerad i grupp sex av SKK. Från och med nu har dock Svenska Stövarklubben beslutat att ta rasansvaret för treeing walker coonhounds framöver.

Formaliteter kvarstår

Enligt Gunnar Pettersson, styrelseledamot i Svenska Stövarklubben rör det sig bara om lite pappersexercis. – Vi måste göra en anmälan till SKK att vi tar över rasansvaret men det bör kunna handläggas ganska snabbt av SKK, säger han. Björn Eek i SKK:s jakthundskommitté meddelar också att det inte bör vara några problem att göra en justering efter att de fått in protokoll och en anmälan.

Jätteglad

För Björn Lindbergs är Svenska Stövarklubbens beslut glada besked och han siktar nu på att göra Tesla till dubbelchampion. Nyligen ställdes hon ut för första gången och erövrade då ett cert. – Det är fantastisk roligt att Walkern nu har placerat sig i finrummet bland dom andra stövarna i Svenska Stövarklubben. Det har varit mycket jobb bakom och det är därför kul att rasen har en framtid här i våra nordiska förhållanden och jaktkultur. Nu har vi som walkerägare ett stort ansvar att se till att starta våra stövare på jaktprov så vi kan bedriva en seriös avel på starka jaktindivider. Stövarklubbens beslut öppnar dörrarna för det, vilket är jäkligt viktigt och förbaskat kul, säger han.