Stövarjaktens dag blev en succé

Våmhus (JJ) Dalarnas Stövarklubb lockade ett 60-tal stövarintresserade när de arrangerade Stövarjaktens Dag i Våmhus förra helgen. Runt om i landet arrangeras denna dag som ett led i att öka intresset för denna jaktform.

Ett 60-tal stövarintresserade fick möta fem olika stövarraser och senare lyssna tolv stövare som på olika områden drev både hare och räv. Foto: Jan Zakrisson.

Dalarnas Stövarklubbs ordförande Sune Falk berättade om klubbens verksamhet och bjöd sedan de intresserade på en mycket lyckad stövardag runt om i markerna utanför Våmhus.

Samtliga av de tolv deltagande stövarna drev antingen hare eller räv. Först ut att ta upp hare var finska stövaren Kilbackens Raju-Juntti som drev hare i pass efter ett par timmar hos den 15-årige uppsiktsjägaren Izak Zakrisson, som övervakades av farfar 86-årige Gunnar Zakrisson.

Dalarnas Stövarklubb lyckades på ett utmärkt sätt visa stövarjakten från den bästa sidan, massor av drev och möjligheter att prata med hundägarna och få tips om vad man ska tänka på som jägare under jakt med stövare och vilka raser som används i Sverige.

Hundägarna berättade också om jaktdagen och vad hunden gjort bra och mindre bra. Stövardagen avslutades vid en eldpallkoja vid Nybron med grillade hamburgare och utlottning av en litografi som konstnären Hag-Hans Engstedt skänkt föreställande en stövare och hare.

Läs reportage i nästa nr av Jaktjournalen.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser