Stövarjakt för Cancerfonden – totalt 300 000 kronor insamlat

Stövarjägare är bra på sociala engagemang. I helgen drog ett 70-tal jägare i jaktområdet Sandvik-Ekedal i Småland in 17 300 kronor till Cancerfonden, samtidigt som de lyfte fram den traditionella stövarjakten.

Alla hararna som fälldes på jakten auktionerades ut, med utropspris 200 kronor. Foto: Kenneth Johansson

Kenneth Johansson är ansvarig för jakten som ägt rum varje år sedan 1998. Med tiden har intresset vuxit.

– Från början var det bara vårt eget jaktlag på 13 personer. Vi fick inspiration från Eksjö där stövarjägare gjorde något liknande för Barncancerfonden. Nu har flera lag anslutit sig och vi disponerar 3500 hektar. Totalt var vi 70 personer i lördags, var av ett tiotal ungdomar under 18 år.

Auktion på hararna

När Kenneth Johansson räknar lite på de pengar man genom åren lyckats dra in landar beloppet på cirka 300 000 kronor. En imponerande summa.

– Ja det är kul, att engagemanget finns. Alla känner någon som drabbats av cancer. Bara i vårt lag har sex personer gått bort till följd av sjukdomen.

Under lördagens stövarjakt sköts sammanlagt tolv harar. De auktionerades ut med startsumman 200 kronor. Varje deltagare betalade också 200 kronor eller mer för att vara med på jakten. Då var man med i lotteri med fina vinster från flera lokala jaktföretag som var med och sponsrade arrangemanget.

Några av alla de som deltog på jakten. Foto: Kenneth Johansson

 

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser