Stövarfullmäktige genomfört – mer pengar till distrikten

Kungsbacka (JJ) I helgen hölls stövarfullmäktige, Svenska Stövarklubbens nationella möte som genomförs vartannat år. Bland annat beslutades att avslå motionen mot strumpanvändning på jaktprov.

I helgen hölls Stövarfulmäktige. Arkivfoto: Per Jonson

Svenska Stövarklubben genomför inte något årligt årsmöte i stället håller de en stämma, så kallat stövarfullmäktige vartannat år.

Till årets fullmäktige behandlades ett tiotal motioner. De allra flesta avslogs i enlighet med styrelsens förslag. Frågan om strumpanvändning, som också debatterades här på Jaktjournalens hemsida, fick inget gehör. Enligt styrelsen är det en fråga för SKK och inte för Stövarklubben. Inga jakthundsklubbar tillåter i dag strumpanvändning på sina jaktprov.

– Vi menar att det är olyckligt även ur ett avelsperspektiv att använda strumpor då hundar med dåliga tassar kan döljas genom användande utav tekniska hjälpmedel, säger Freddy Kjellström, ordförande i Svenska Stövarklubben.

Inte heller motionen om att återgå till meritering på både räv och hare under Stövar-SM bifölls.

Däremot beslutade fullmäktige att anta motionen om nya namn för de två stora SM-tävlingarna. Från och med nu kommer de formellt heta Stövar-SM för Harhundar samt Stövar-SM för Rävhundar.

För att stärka de fem distriktens arbete med sina mästerskap och kvalificeringstävlingar till SM biföll styrelsen motionen om att ett bidrag på 10 000 kronor till distrikten för att och avlasta dem ekonomiskt.

Arbetet med ett fungerande inrapporteringssystem för provmeriter diskuterades också på årsstämman. Sedan ett par månader har Svenska Stövarklubben en ny databas, Hitta Stövare, där målsättningen är att stövarnas meriter och stamtavlor ska finnas tillgängliga.

– Vi håller på att omförhandla det samarbete vi har med SKK och personerna bakom Hitta Stövare för att få ett fungerande system med frekvent uppdatering. Förhoppningen är att en inrapporteringssystemet ska vara klart till hösten, säger Freddy Kjellström.

 

AKTUELLT

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser