Stövarförening arrangerar rovdjursinformationsdag

Umeå (JJ) Svenska finskstövareföreningen ska arrangera en informationsdag om varg i Umeå den nionde maj. Bland annat kommer representanter från de två jägareförbunden, Svenska Samernas riksförbund, Föreningen Sveriges fäbodbrukare finnas på plats för att belysa konsekvenserna av en allt mer talrik vargstam.

Enligt Finskstövarföreningen är motiven för vargstammens stora tillväxt i  Sverige minst sagt grumliga. På samma sätt menar föreningen att målsättningen med återintroduktionen av varg i Sverige är lika oklar.

Därför har man nu bjudit in flera talare med kunskap om vargen och arrangerar en informationsdag i Umeå den 9 maj. Bland talarna återfinns ordförande för Jägarnas Riksförbund, Solveig Larsson, Torbjörn Lövbom, talesperson i rovdjursfrågor från Svenska Jägareförbundet, ordförandena från Svenska Samernas riksförbund och föreningen Sveriges fäbodbrukare.  På plats finns också vargforskare och debattörer.

Svenska Finskstövareföreningen hoppas informationsdagen kan bidra till att den i dag ensidiga rapporteringen av vargens återetablering i Sverige kan komma att brytas.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser