Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Det blir ingen liverapportering från provrutor och hardrev i höst. Stövar-SM för harhundar ställs in i år. Foto: Gettyimages

Det är Svenska Kennelklubbens centralstyrelse som gått ut med rekommendationen till hundklubbar att följa Folkhälsomyndighetens råd om Covid-19 smittspridning.

Björn Eek, som arbetar med jakthundsfrågor på SKK understryker att det inte rör sig om någon tvingande åtgärd.

– Det handlar om sunt förnuft. Centralstyrelsen exemplifierade med Stövar-SM när de tog upp frågan om SM-tävlingar men det var så klart inte meningen att peka ut någon enskild klubb. Vi vill bara uppmana hundklubbar att följa de rekommendationer som finns.

Tar rekommendation på allvar

Värmlands Stövarklubb har tagit rekommendationen på allvar och ställt in höstens stora tävling – Stövar-SM för harhundar.

– Det är ju jättetråkigt men det enda vettiga att göra. Vi hade kunnat ligga lågt och avvakta eventuella förändringar i rekommendationerna från myndigheten men det blir inte heller bra. Det är inte själva proven i skogen som ställer till det, utan snarare förläggningen och allt runt omkring. Jag uppskattar att ett hundratal människor berörs av tävlingen, säger Christer Andersson, ordförande i Värmlands Stövarklubb.

Älghund-SM som också är ett stort jakthundsmästerskap kommer enligt uppgift till Jaktjournalen inte ställas in. Där har arbetsgruppen som jobbar med SM-tävlingen i stället en plan B. Om regler kring maxrestider och storlek på sammankomster står kvar kan tävlingen genomföras på olika platser runt om i landet.

Hade det varit en lösning för Stövar-SM?

– Jag har full respekt för  Älghundklubbens beslut men vi kommer inte göra på det sättet. De genomför också ett endagsprov medan vi ska hålla ett två dagarsprov. Vi hoppas i stället att vi får möjlighet att arrangera SM 2021. Vi har skickat in en ansökan om värdskap.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vapentest: Nordhunt ATA Black Sporting Adjustable

Turkiska Nordhunt ATA Black Sporting Adjustable är en klassisk sporting/jakthagelbock och ett resultat av drygt 50 års vapentillverkning. Modellen Nordhunt är speciellt tillverkad för Jaguargruppen och ger mycket hagelvapen för pengarna.

Garmin växlar upp – nu kommer pejlen Alpha 200i

Förbättrad kartkapacitet, större skärm på 3.5” som kan läsas i solljus och programmerbara knappar. Det är några av förbättringarna på nya Alpha 200i. Enheten har också inReach satellitteknologi1 integrerat, vilket möjliggör tvåvägsmeddelanden och interaktiva SOS-aviseringar.

Kortare jakttid föreslås för förföljande älghundar

I Naturvårdsverkets förslag på nya jakttider finns även förslag som gäller jakthundanvändning. Bland annat föreslås att älghundar som förföljer älg inte får släppas före den första oktober i södra Sverige. Bör älghundsägare vara oroliga för kortare möjligheter till jaktträning?

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.
ANNONS ▼