Gottne Lindgren, ordförande i Västerbottens Stövarklubb och SE.NO JCH UCh Pelkens Jalo-Laura som champion hösten 2017 .Foto: privat

Stövar-SM för harhundar 2021 närmar sig

Knappt har Stövar-SM för harhundar 2020 avslutas förrän det är dags för årets mästerskap. Västerbottens stövarklubb står som värd och de är väl förberedd.­- Alla rutorna är provjagade och det ser jättefint ut, säger Gottne Lindgren, ordförande i Västerbottens stövarklubb.(uppdaterad 2 nov)

"}}

Stövar-SM för harhundar 2021 smygstartar onsdag den tredje november med lottning av domare och provrutor för både dag ett och dag två.

På torsdagsmorgon är det sedan dags för fem finska stövare, fyra hamiltonstövare och en luzernstövare att visa vad de går för.

Prestigefull stam

Luzernstövarna hör till den stövarras med antalet färre individer. Men det finns kanoner som RR SE JCH Axemmy’s Hilda, som bland annat tog hem vinsten i det prestigefulla Ekesjöprovet vintern 16/17. Och Axemys Putte, som deltar i år, är en avkomma undan Axemmy’s Hilda.

I startfältet hittar vi också kennelsyskon. Hamiltonstövarna Rosådalens Aiko, med ägare Jan Öhman från Norrbottens stövarklubb och Rosådalens Eta, med Erling Buch, Västsvenska stövarklubben. Båda hundarna är undan RR SE JCH SE UCH SR Lorry.

I veckan meddelades att finsk stövaren Rosådalens Jonna, Dalarnas stövarklubb, inte kommer till start på grund av en skada.
Hon ersätts av Bäcknäsets Reikko, Jonny Lindholm.

Det innebär bland annat att det nu finns ytterligare två kennelsyskon med i startfältet. Bäcknäsets Reiiko och Västerbottens bidrag, Skalla, Erik Carlsson, är båda undan tiken SE JCH RR Pell-Antforsens Siiri och uppfödda av Göran Rönnberg, Ånäset.

Gott om hare

Västerbottens stövarklubb har valt att lägga årets mästerskap i det relativt kustnära Lövånger. Nära kusten har det i princip varit barmark hela hösten och just nu ligger temperaturen på några plusgrader.

– Det ser lovande ut, vi räknar med och hoppas att det är barmark. När vi hade SM 2017 var det 15 centimeter nysnö, det sämsta scenario man kan tänka sig. Men det fanns hundar som hittade hare, säger Gottne Lindgren, ordförande i Västerbottens stövarklubb.

Provrutorna har provjagats, en av Gottne själv, och hartillgången ser god ut.

– Kustlandet har alltid gott om hare och marken disponeras av bland annat engagerade harjägare som har koll. Vi har förberett provrutorna väl och pratat med folk omkring för det är ju älgjakt också. Erik Carlsson som hållit i provrutorna har gjort ett jättebra jobb.

Som brukligt kommer provet som går över två dagar att bedömas av två domare. Med i provrutorna finns också markfogdar som ser till att det inte kommer in onödig trafik i provområdena.

– Men det är inga områden där det finns genomfartstrafik, säger Gottne Lindgren.

Prestation

Mer och mer räv har synts till i markerna där provrutorna finns och ”naturligtvis” finns det rådjur, på vissa ställen är stammen ganska kraftig.

– De här hundarna ska ju vara rådjursrena.

Gottne är själv en engagerad harjägare som har växt upp med både hamilton- och finska stövare. Han skaffade sin första egna stövare när han var 20 år och på den vägen är det. Han jagar också älg på marker runt hembyn Tavelsjö.

– Till skillnad mot älgjakten handlar harjakten för min egen del numera mest om att bedöma hundens prestationer. Visst har det hänt att älgjakten upplevts som bra även om det inte skjutits något men det är mera undantag, Men om man tittar på harjakten så skjuter jag ofta inte mer än en hare per år, så att vi får en julhare. För min del värdesätter jag hundens prestation högre än att skjuta hare.

Vad är ett bra hardrev?
– Det enkla är att säga att det är ett drev som pågår i 120 minuter med några få avbrott. Men sedan kan det vara ett bra hardrev och en bra hundprestation beroende på hur det ser ut i provmarken. En hund som följer mycket vägar och presterar bra, kan också vara jättebra även om det inte blev riktigt 120 minuter, säger Gottne.

Stövar-SM för harhundar 2020 avgjordes förra veckan i Skåne-Blekinge. Mästerskapet var ett år försenat på grund av coronapandenim. I årets mästerskap byts fälthararna mot skogshare.

– Att åka norrifrån och jaga fälthare är svårt. De beter sig på annat sätt än våra skogsharar. Men det är många som kommer hit söderifrån och jagar hare år efter år, och lyssnar man på folk som jagar båda sorterna så tycker de i regel att fältharen är lite jobbigare att ha att göra med, säger Gottne Lindgren.

Jaktjournalen är huvudsponsor till stövar-SM för harhundar 2021 och live-refererar mästerskapet på Jaktjournalen.se

Här kan du läsa mer om hundarna som kvalat: Deltagare Stövar-SM för harhundar 2021