Största björnen sköts i Pajala

Luleå (JJ) Den tyngsta björn som sköts i höst var en björnhane från trakterna av Pajala. Björnen sköts den 15 september och vägde 330 kilo.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har gjort en sammanfattning av årets björnjakt. Den totalt tilldelningen i landet låg på 273 björnar och totalt lyckades jägarna skjuta 268 av dessa. I Norrbotten fälldes samtliga 67 tilldelade björnar.

I Pajala sköts även en trebent björnhona. Björnhonan hade förlorat sitt högra framben, men ändå lyckats klara sig ute i skogarna under många år. Då björnen sköts var den i god kondition med bra hull och vägde cirka 160 kilo.

Prover och andra uppgifter om de skjutna björnarna skickas till SVA för analys. Maginnehållet har oftast bestått av blåbär, lingon. lite kråkbär, myror, larver och även havre från havreåkrarna. Dessutom har man hittat limpmackor och frukt i magarna hos några av de skjutna björnarna, skriver Norrbottens Kuriren.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser