Största björnen sköts i Pajala

Luleå (JJ) Den tyngsta björn som sköts i höst var en björnhane från trakterna av Pajala. Björnen sköts den 15 september och vägde 330 kilo.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har gjort en sammanfattning av årets björnjakt. Den totalt tilldelningen i landet låg på 273 björnar och totalt lyckades jägarna skjuta 268 av dessa. I Norrbotten fälldes samtliga 67 tilldelade björnar.

I Pajala sköts även en trebent björnhona. Björnhonan hade förlorat sitt högra framben, men ändå lyckats klara sig ute i skogarna under många år. Då björnen sköts var den i god kondition med bra hull och vägde cirka 160 kilo.

Prover och andra uppgifter om de skjutna björnarna skickas till SVA för analys. Maginnehållet har oftast bestått av blåbär, lingon. lite kråkbär, myror, larver och även havre från havreåkrarna. Dessutom har man hittat limpmackor och frukt i magarna hos några av de skjutna björnarna, skriver Norrbottens Kuriren.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Nya regler förbereder för licensjakt på järv

Inom några år kan det vara dags för licensjakt på järv. Naturvårdsverket presenterade på fredagen förslag på nya föreskrifter för rovdjur och där öppnas för möjligheten att länsstyrelserna ska fatta beslut om licensjakt på järv.
ANNONS ▼

Annonser