Största älgtjuren på 100 år

Åraslöv (JJ) Lars Persson, Nyeby gård fick en riktigt härlig avslutning på älgjakten i Åraslövs jaktlag. Wachteln Ebbe stötte nämligen ut en 13-taggare som gick rätt på Lars. Den största älgen fällts i lagets hundraåriga historia.

Det finns granna älgtjurar i skåne med. Foto: Lars Persson

Åraslövs jaktlag är ingen ny konstruktion. Laget har 100 åriga anor och flera av medlemmarna i laget är släkt i rakt nedstigande led till grundarna.

Jaktlaget har en fin mark på omkring 500 hektar som ligger på gränsen mellan Hässleholms och Kristianstads kommun och tillhör Vanås skötselområde.

Nils Torstensson, som jagat på marken i 60 år har en tvåårig wachtel, Ebbe som han gick med under älgjakten. Vuxna älgar är endast tillåtna de två första veckorna av jakten.

Jaktlaget hade när Ebbe släpptes inte sett en enda älg de tolv första jaktdagarna. Någon vuxen älg har jägarna inte fällt sedan 2012. Då sköt de ett hondjur.

– Ebbe fick tag på något och skällde men det lät inte som gris. Efter en stund gick det loss och strax därefter small det i Lars Perssons pass, säger Nils Torstensson.

Lars fick in den granna älgtjuren på 20 meter och hade god tid att räkna taggarna.

– Vi får endast skjuta tjurar med nio eller fler taggar, men jag såg att den här hade flera. När jag fick en ren bredsida fällde jag den med ett skott. Det var en häftig upplevelse. Tjuren kom helt lugnt, säger han.

Den fina älgtjuren är den största som skjutits i laget på 100 år. Men Nils Torstensson berättar att tack vare hornbegränsningar så har flera fina älgtjurar setts i området den här hösten.

Wachteln Ebbe inspekterar den fina 13-taggaren. Foto: Lars Persson

Wachteln Ebbe inspekterar den fina 13-taggaren. Foto: Lars Persson

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼