Nu ska dovhjortarnas skador på jordbruket begränsas via omfattande skyddsjakt i Östergötland. Arkivfoto: Per Jonson

Storskalig skyddsjakt på dov även i Östergötland

Flera länsstyrelser har möjliggjort omfattande skyddsjakt på dovvilt. Nu tar även länsstyrelsen i Östergötland beslut om en liknande insats. 1.500 hjortar får fällas fram till och med 31 augusti 2025.

Det är den allt talrikare dovviltspopulationen i länet som bidrar till att länsstyrelsen nu beslutar om en generell skyddsjaktsinsats i flera kommuner under en längre tidsperiod.

– Med ett mer omfattande beslut kan tiden mellan skada och åtgärd förkortas. Inom kommunerna som innefattas av beslutet kan lantbrukare vid behov skydda sina grödor utan att först ansöka om enskilt beslut från Länsstyrelsen, säger Richard Larsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland, i ett pressmeddelande.

Lantbrukare i länet vittnar om en större skadeproblematik på grödor och antalet skyddsjaktsansökningar har ökat radikalt, från 18 ansökningar 2019 till 137 ansökningar 2022.

1.500 djur

I det nya beslutet kommer 1.500 dovhjortar få fällas fram till och med de 31 augusti 2025. Skyddsjakten får bedrivas i Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg kommun.

Det finns regler att förhålla sig till. Dovvilt får endast fällas med stöd av beslutet om de uppträder i gröda och i flock på minst fem individer. Det är fritt fram att jaga dygnet runt och både han- hondjur samt kalv får fällas. Det är tillåtet att använda termiska kikarsikten, mörkersikten eller lampa vid jakten.

Den som deltar i skyddsjakten ska rapportera in djur som skjuts. Detta ska göras i ett särskilt formulär på länsstyrelsens hemsida.

Sedan tidigare finns liknande beslut om omfattande skyddsjakt på dov i Västra Götalands län och Södermanlands län.