Storsatsning ska stoppa CWD-smitta

Norska myndigheter har beslutat att 30 000 hjortdjur ska testas i kampen mot den fruktade CWD-smittan.

CWD har konstaterats hos älg, vildren och kronhjort i Norge. Foto: Gettyimages

Statliga Hjorteviltportalen berättar att Mattillsynet, Miljødirektoratet, Norsk institutt for naturforskning och Veterinærinstituttet leder provtagningen.

Målsättningen är att se om CWD, avmagringssjukan som den också kallas på svenska, spridit sig från de områden där den tidigare konstaterats.

– Då vi fann CWD 2016 var det en chock för alla. Sedan det första fyndet i mars för tre år sedan har vi inte funnit några sjuka djur utanför Nordfjella. Det är betryggande, men vi måste framledes testa mycket för att med säkerhet kunna säga att sjukdomen är bekämpad i Norge, säger Karen Johanne Baalsrud, direktör för plantor och djur på Mattillsynet, till Hjorteviltportalen.

Jägarkåren viktig i jobbet

Därför ska 30 000 prover på hjortdjur tas runt om i Norge. Jägarkårens deltagande är avgörande, dels i provtagningarna, dels för att reducera hjortdjursstammarna i områdena närmast smittozonerna.

Så här skriver Jordbruksverket om CWD:

”Sedan april 2016 har norska myndigheter upptäckt avmagringssjuka, CWD (Chronic wasting disease) på både vildren och älg och nu även på kronhjort. Nu när smittan har konstaterats i Norge och hjortdjuren ibland rör sig över gränserna kan det inte uteslutas att smittan också finns i Sverige.”

Statens veterinärmedicinska anstalt skriver att CWD leder till neurologiska symtom, avmagring och död hos hjortdjur.

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser