Stora skogsaffärer oroar lokala jägare

Idre (JJ) Sveaskog säljer stora skogsskiften och det oroar lokala jägare, som befarar att de kan förlora jakten.

Skiftena som säljs i Idre är ett fall närmare 1 000 hektar. Foto: Istock

Mora Tidning berättar att Sveaskog minskar sitt bestånd av fastigheter, mest skog. 17 fastigheter i främst Norrland säljs.

Fyra av områdena ligger i Idre och tre av dem är från 269 hektar upp till 972 hektar. Priserna förväntas variera mellan 3,5 miljoner till 6,5 miljoner kronor och få lokala intressenter förväntas ha råd.

Jakten lockar köpare

Skogsskiftena förväntas inte bli lönsamma utan större avverkningar.

– Det är istället jakten som lockar köpare och då är frågan hur de ställer sig till att låta oss fortsätta våra jaktarrenden, säger Lars-Åke ”Stråken” Hedström till Mora Tidning.

Han jagar på marker där hans förfäder flera generationer tillbaka jagat. Jaktlaget har förlorat marker i flera tidigare affärer.

Stopp för renbete?

– Nu försvinner ytterligare mark så risken är att vi står med endast 1 000 hektar kvar. Då blir tilldelningen enbart en kalv för vårt jaktlag på tolv man, säger Lars-Åke ”Stråken” Hedström till Mora Tidning.

Även företrädare för Idre sameby oroas av affärerna då de kan mista renbeten när nya ägare kommer.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Rätt älgdragare gör jakten både säkrare och trevligare

En stor del av den produktutveckling som gjorts av älgdragare och tillbehör har diskuterats fram av jägare. Tillverkare har tagit åt sig av önskemålen och förbättrat dessa maskiner som är oumbärliga när tunga älgar ska transporteras över stock och sten. Här presenterar vi två rena älgdragare och en ATV som blivit mycket populär bland jägarna.
ANNONS ▼

Annonser