Stor oro för varg i Ockelbo!

Ockelbo(JJ) Många boende i Ockelbo är oroliga efter att vargar observerats ett flertal gånger nära bebyggelsen. Ett vargmöte i Mobygården nyligen samlade mer än 100 deltagare.

På plats fanns bland andra personer från länsstyrelsen, jägareförbundet och polisen.
– Jag tycker inte det ska vara nån varg. Jag är ängslig när man är ute med hunden. Man kan inte gå i skogen som man gjorde förut, för man är rädd att det kan komma någonting. Så helst vill jag inte ha några vargar här, säger Ingabritt Pihlström till Sveriges Radio P4 Gävleborg.

De oskygga vargarna har till och med synts vid en skola. Barnföräldrar känner stor otrygghet och en del föräldrar skjutsar nu till och med sina barn till skolbussen.

Rovdjursforskaren Jens Karlsson, på Sveriges Lantbruksuniversitet, är dock inte ett dugg orolig och han menar att vargarna har ett fullständigt normalt beteende.
Han menar att ingen människa behöver känna oro för att bli angripen av varg.

Men många boende i området – samt Ockelbo kommun – är alltså av en annan uppfattning och därför har kommunen ansökt om skyddsjakt.
Nästa vecka väntas Naturvårdsverket ge besked i ärendet.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Gävleborg.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser