Stor lavinfara i fjällen

Det råder stor lavinfara i stora delar av den svenska fjällvärlden. I sex av de större skidorterna har lavinvarning fyra på den femgradiga skalan utfärdats. Naturligtvis gäller detta faktum även för de skidåkare som tänkt sig till fjällen för att jaga ripa.

Det innebär att lavinfaran är mycket stor och att en oförsiktig skidåkare kan sätta snömassorna i rörelse. Lavinen kan även spontant sättas igång i branta fjällsluttningar.
Det är hårda vindar med stormstyrka i kombination med nysnö som snabbt gjort snötäcket instabilt. Ovädret gör att snölagren blivit mycket instabila och lavinrisken bedöms på skala fyra i Riksgränsen, Abisko Nuolja, Åre, Bydalsfjällen, Ramundberget och Tänndalen.
Lavinvarning tre är utfärdad i Kittelfjäll och Dundret i Gällivare.

AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser