Stor hanbjörn skjuten i Lillhärdal

Lillhärdal (JJ) Just nu är det 23 grader varmt i Lillhärdal, ändå har jägarna lyckats komma till avslut efter bra hundarbeten. För en stund sedan sköts en björnhane en bit utanför samhället på hela 223 kg.

Det är gott om björn i skogarna runt Lillhärdal. Jägarna samarbetar mellan jaktlagen och varje dag har man fått björn på fötterna även om man inte kommit till skott.

Hans-Ove Hansson, Lillhärdal, jagar i Nordanå jaktklubb, strax nordöst om samhället. I morse fick han meddelande om att grannlaget, Habergets jaktklubb hade full jakt på en björn.

– Vi brukar hjälpas åt här uppe och vi åkte iväg för att hjälpa till och passa. Men när vi sitter där får vi nytt besked om att man sett en björn inne på vårat område, så vi delade upp gänget och jag var en av dem som åkte tillbaka, berättar Hans-Ove.

Hundföraren Daniel Gärdinger hade fått ta hjälp av Jörgen Korpelainens plotthund Sally som nu skällde björn inne på Nordanås marker.

– Jag och norrmannen Birger Backås tog pass, men gångståndet vek ifrån oss och jag kände att vi satt lite offside, så jag gick ned till Birger. Han kunde dock se via pejlen att hunden vände och var på väg upp mot oss igen så vi skärpte till oss.

– Plötsligt hörde vi knäppningar och efter kanske 5 minuter kom björnen på 100 meter i grovskogen. Vi sköt båda två och björnen föll. En riktigt stor hanbjörn, efter lite bekymmer med vågen visade den till slut 223 kg, berättar Hans-Ove.

– Sally gjorde ett jäkla bra arbete i fem timmar trots att vi har 23 grader varmt, understryker han.

Tidigare idag fälldes denna kraftiga björnhane utanför Lillhärdal. Jägarna på bilden är, fr v hundföraren Daniel Gärdingen, plotthunden Sally, och skyttrarna Birger Gåsback och Hans-Ove Hansson.
AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser