Stor dos spänning i nya vargjaktsfilmen

Recension (JJ) Svensk Vargjakt Nr 2 bjuder på en spännande dokumentation av licensjakten på varg i vintras. Dessutom med ett material som i jaktsammanhang får räknas som relativt unikt.

Rasmus Boström lotsar oss genom den fartfyllda och spännande uppföljaren till Svensk Vargjakt Nr 1.

Efter trailern på Rasmus Boströms och Jonas Lännbjers nya jaktfilm blev jag naturligtvis sugen på mer, även om jag innerligt hoppades att filmen inte skulle skapa lika mycket epilepsisymtom som smakprovet.

Ett generellt problem i dag med jaktfilmer är att det ska klippas och musiksättas som om vi hade att göra med en musikvideo, helst med musik hämtad från en hjältefilm eller ett dansgolv på en technoklubb.

Jag kunde dock andas ut. I stället får jag en välklippt och fullspäckad jaktfilm, där Rasmus Boström leder tittaren genom vargjakten i Brattforsreviret, men också på ett spektakulärt eftersök i Lokareviret.

Filmskaparna visste inte efter första filmen om det skulle bli en uppföljare men de hade lust och då till att skapa en ren jaktfilm. Något vi också får i  Svensk Vargjakt Nr 2, dock utan att fingra på kunskapsförmedlingen. Det blir bra infotainment och vare sig headcams, dogcams eller skakiga bilscener förstör upplevelsen.

I en sekvens följer vi drevet både via en illusterad översikt och stövarens monterade videokamera.

Filmmakarna har dessutom lagt krut på att visualisera jakten genom rörliga illustrationer av jaktområden, drevets utveckling och passkedjor. Detta ger mig som tittare en större överblick över jakten och de olika klippen med videobloggkaraktär kontextualiseras.

Man kan som jaktjournalist lätt föreställa sig oddsen att lyckas fånga skottsekvenser, eller ens få bilder på levande vargar. Det är inte stor chans att vargen kommer just där du valt att stå. Här kommer dock Rasmus och Jonas erfarenhet in, både som jägare och som filmskapare. Det vet vart de ska vara eller vilka jägare de ska ta rygg på.

Detta gör att vi hela tiden befinner oss i händelsernas centrum och de närmare två timmarna går snabbt. Jaktsuget infann sig direkt och nu när filmen är slut känns det helt klart som en vettig idé att spendera en midvinterdag i -20 grader på en oplogad skogsväg i den Värmländska vildmarken kommande säsong. Känslan när ett par stövare kommer i fullt drev med en varg framför sig mot dig bör nog upplevas.

Utgivare: Bearplay AB
Beställningsställe: www.bearskin.se (www.bearskin.se/sv/artiklar/svensk-vargjakt-nr-2.html)
Pris: DVD 289:-
Streaming via www.bearplay.se där ett helårsabonnemang kostar 389:-

 

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Annonser