Stoppad lodjursjakt i Västernorrland

Stockholm (JJ) I helgen rapporterade Jaktjournalen om en lyckad lodjurjakt för Robert Salomonsson i Västernorrland. Några fler jakter lär det dock inte bli på ett tag. Naturvårdsverket har nämligen valt att stoppa skyddsjakten på de sju lodjuren i länet.

Lodjursjakten i Västernorrland stoppas. Två av sju katter fälldes.

Länsstyrelsen i Västernorrlands län beslutade den 30 oktober om skyddsjakt efter sju vuxna lodjur inom tre områden i Västernorrlands län. Skyddsjakten får bedrivas från och med den 14 november till och med den 13 december.

Beslutet överklagades av en förening och Naturvårdsverket har fått uppgiften att bedöma om länsstyrelsen har grund för sitt beslut om skyddsjakt eller om det finns skäl att upphäva beslutet.

Naturvårdsverket anser att en förebyggande skyddsjakt i vissa fall är motiverad för att förhindra allvarlig skada, men menar att det i sådana fall bör ställas höga krav på beslutsunderlaget.

I detta fall är länsstyrelsens underlag inte tillräckligt för att motivera en regionsinriktad skyddsjakt på lodjur sett utifrån kriteriet att förhindra allvarlig skada. Det saknas fortfarande ett tillräckligt tydligt underlag som visar hur stor del av samebyarnas förväntade förluster som kan hänföras till rovdjursangrepp i allmänhet, och till loangrepp i synnerhet. Naturvårdsverket upphäver därför Länsstyrelsens beslut.

Under skyddsjakten har hittills två lodjur fällts.

Läs om Robert Salomonssons lyckade lodjursjakt här>>

 

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser