Stöd från Stellafonden till vargdrabbade Sune och Cacko

Dalarna (JJ) Stellafonden stöttar Sune Nilsson och hans stövare Cacko som attackerades av varg i september. Pengar till vargväst och blommor fick Sune häromdagen.

Sune Nilssons stövare Cacko attackerades väster om Nyhammar. häromdagen fick Sune blommor och bidrag till en vargväst. Foto: Privat

Cacko attackerades under harjakt väster om Nyhammar, i Norsjöreviret.

Företrädare för Stellafonden, som bildades för att ge ekonomisk hjälp till vargdrabbade, kontaktade Sune direkt efter attacken.

– Försäkringen och länsstyrelsen täckte mina kostnader, men jag fick tusen kronor av fonden. Nu kom de med blommor, dekaler och 4 500 kronor i bidrag till en piggväst. De första tusen kronorna ska jag skicka tillbaka, så kan de användas av någon som råkar värre ut än jag, säger Sune Nilsson.

Vågar inte jaga på marken

Vargattacken förstörde hans jakt på markerna väster om Nyhammar. Han vågar inte släppa hunden där.

– En varg är märkt och den verkar ha sitt kärnområde precis där attacken inträffade. Men rutan som visas på Internet är en gånger en mil stor, så man vet aldrig var den är, konstaterar Sune.

Nu får han åka den krångligare vägen till Svartnäs när han vill släppa Cacko på harjakt. Och i Svartnäs är det också vanligt med vargobservationer.

Stellafonden bildades efter att Andreas Lindgren fick sin älghund Stella attackerad av varg i Fränsta i Västernorrland 2012. Folk samlade in pengar på Facebook till veterinärräkningen och Andreas lade överskottet som en grund i fonden.

En rad vargdrabbade hundägare har genom åren fått hjälp av Stellafonden, som går att hitta på Facebook.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser