Annons
Stockholmsvargar födda i norskt problemrevir - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 år sedan Olof Liberg
Vargar lär sig av föräldradjuren hur det är okej att uppträda. Två av vargarna i Stockholm kommer från ett problemrevir. Foto: Istock
Stockholmsvargar födda i norskt problemrevir
Stockholm (JJ) Två av vargarna som just nu ställer till problem i Stockholm kommer från en norsk problemflock, Slettåsreviret. – Det är fullt möjligt att de lärde sig ett oskyggt beteende av föräldradjuren, säger vargforskare Olof Liberg.
Norr om Stockholm, i det gamla Rialareviret, pågår skyddsjakt efter att sju får och tre sällskapshundar dödats av varg. I området finns en hanvarg från det kontroverisella Slettåsreviret i Norge. Söder om Stockholm, i trakterna av Tyresta nationalpark, ska en vargtik från samma revir nu jagas med gummikulor – för att hon ska sluta förfölja människor och deras hundar.

Problem i flera år

Vargarna i norska Slettåsreviret har tyngt lokalbefolkningen i området flera år. Norska medier har otaliga intervjuer med människor som vittnar om vargarnas närgångna livsstil. Tidningen Verdens Gang har gjort ett stort reportage om problemen i området och människor berättar bland annat att de inte vågar lämna sina hem ensamma. Läs reportaget i Verdens Gang här. Hösten 2016 tog de norska myndigheterna beslut att hela Slettåsflocken skulle skjutas i den kommande licensjakten på varg. Jakten stoppades dock av miljöminster Vidar Helgesen, eftersom den ansågs bryta mot internationella avtal som Norge lyder under. Istället GPS-märktes samtliga vargar i reviret.

”Otroligt läraktiga”

2012 framträdde den amerikanska vargforskaren Dianne Boyd vid Vargsymposiet i Vålådalen. Hon berättade om erfarenheter med problemvargar i USA där man provat att skjuta enstaka vargar i flockar som börjat ta tamdjur. Enligt Boyd har problemflockarna undantagslöst fortsatt ta tamdjur, trots att enstaka individer i flockarna skjutits. Hela flocken måste bort om problemen ska upphöra, menar Boyd. Vargarna lär sig problembeteenden. Vargforskare Olof Liberg håller det inte som osannolikt att Slettåsvargarna som nu finns i trakterna av Stockholm fostrats till problemvargar. – Vargar är otroligt läraktiga djur. Om de som unga får följa med sina föräldrar bland hus och gårdar, och de inte upplever någon fara, är det sannolikt att de fortsätter med det beteendet, säger Olof Liberg. Det forskarna och myndigheterna ytterst fruktar är att närgånget beteende hos vargar i slutändan kan leda till angrepp på människa. – Gudskelov har ingenting sådant inträffat i modern tid i Sverige. Även om sannolikheten för att angrepp på människa är liten ska vi inte ha närgångna vargar, säger Olof Liberg.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!