Reportage

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.
Steyr-Mannlicher grundades i april 1864 av Josef Werndl. Företaget fick namnet Josef  & Frans Werndl & Company. Det var vapentillverkning och ett sågverk som inledningsvis var grunden i företaget i Oberletten som genom åren levererade många tekniska innovationer, inte bara inom vapentillverkning. Steyr-Mannlicher var på 1890-talet världens största vapentillverkare med mer än 500 000 tillverkade enheter med en marknad på mer än 20 länder. 1903 kom så den mera berömda Mannlicher-Schönauer med det berömda roterande magasinet. Mannlicher-Schönauer blev en legend och tillverkades ända fram till 1973. 2004 flyttades produktionen till nya lokaler i Kamingtal och 2014 firades företagets 150 årsjubileum

Hög finish

Steyr-Mannlicher Zephyr är i första hand ett jaktvapen som ändå fungerar väl i sportskyttesammanhang. Det är ett linjeskönt vapen med tilltagna mått. Detaljfinishen är hög med en pipa som har en snygg profil med ett diskret spiralvridet mönster från hamringen. Steyr-Mannlicher Zephyr är ett välbalanserat vapen med rak kolvdesign med tyska influenser. Kolven är välarbetad, oljebonad och har fiskfjällsinspirerade greppaneler. Måtten är generösa utan att bli svulstiga och torde passa de flesta jägare och skyttar rätt väl. I detta fall tycker jag den raka klassiska kolven är funktionell dessutom stilren och vacker. Passning mellan trä och metall är mycket bra.

Saknar plastbäddning

Framstocken har en urfräsning där greppanelerna är gjorda. Det ger ett stabilt grepp då fingrarna greppar väl om framstocken. Stocken är mycket välgjord men saknar plastbäddning. En gummibakkappa avslutar kolven på Steyr-Mannlicher Zephyr. Som skydd är den utmärkt för någon rekyldämpning behövs inte på en småviltstudsare. Mekanism och pipa hålls på plats i stocken med tre skruvar. Skruvarna är med insexspår och går genom underbeslaget som är tillverkat i stålplåt.

Sparsmakat magasin

Magasinet för fem patroner är tillverkat i plast och stålplåt. Ett 10 skottsmagasin är nästan ett måste på en småviltstudsare och borde vara inbakat i priset. Magasinet fungerade väl under mitt test även om fastsättningen i lådan ser lite enkel ut. Steyr-Mannlicher Zephyr levererade verkligen på skjutbanan och presterade utmärkta träffbilder med den ammunition som jag testade. Med Lapua Scoremax blev det bara ett ca 10 mm stort hål efter fem skott på 50 meter. Lapua Polar Biathlon kom i stort sett i samma klass. SK Magasin som är en bra träningspatron fungerade också bra i Steyr-Mannlicher Zephyr. Det utmärkta avtryckarsystemet liksom pipans välgjorda kröning bidrog med all säkerhet till skjutresultatet.

”Snygg” pipa med precision

Steyr-Mannlicher Zephyr har en pipa med en profil lite grövre än en renodlad jaktpipa men inte lika grov som en med sporterprofil. Det mesta talar för att det är en kallhamrad pipa vilket inte hör till vanligheten på .22 vapen. Pipan har en svag spiralvriden mönstrig som ger pipan ett sobert och exklusivt utseende. Steyr-Mannlicher Zephyr har ett slutstycke med firmans traditionella design. Storleken har minskats så att den harmonierar med storleken på en .22-studsare. Slutstyckshandtaget låser i lådan vilket ger tillräckligt stark låsning och fungerar utmärkt. Slutstycket känns tillräckligt stort för att ge ett bekvämt skytte och säker omladdning. Vapnet har inte något fast sikte eller korn. Konstaterandet är ingen kritik för vem skulle inte sätta ett kikarsikte på en småviltstudsare. Lådan är fräst med ett elva millimeters spår som ger ett enkelt montage av kikarsiktet. Det finns ett stort antal fästen på marknaden.

Avtryckarmekanism

Avtryckarmekanismen har en distinkt tryckpunkt som till att börja med känns lite svårbemästrad då avfyringsvikten är relativt låg. Efter lite övning känns det hela hanterbart. Tryckpunkten kan ställas bort med några enkla justeringar. Själva avtrycket är rent utan tendenser till släp. Som tidigare manar jag till en viss försiktighet då det är lätt att justera till så litet ingrepp och låg vikt att det börjar bli farligt. Något snelltryck finns inte och det behövs inte hellre. Säkringen har en rejäl tangent med distinkta lägen på kolvhalsen som kan upplevas som lite högljudd. Säkringen fungerade väl och känns modern där den är placerad.

Sammanfattning

Steyr-Mannlicher Zephyr är en av dagens många utmärkta småviltstudsare. Frågan är om inte denna är en av de allra bästa på marknaden. Utmärkt avtryckarsystem, välbalanserat med utmärkta skjutegenskaper. Ett stort plus är den fina precisionen med flera olika patroner, men även med billig träningsammunition imponerade Steyr-Mannlicher Zephyr. Vapnet är riktigt snyggt designat och har hög detaljfinnish. Prislappen är inte marknadens lägsta men ändå helt acceptabel. Som köpare får man mycket vapen för pengarna.  

Steyr-Mannlicher Zephyr

Kaliber:  .22 lr, .17 HMR och .22 WMR. Längd: 99,5 cm. Piplängd: 50,0 cm. Vikt: 2,65 kg. Magasin: För fem skott. Pris: 8 895 kr. Generalagent: Gyttorp