Henry Sténson Bild: Privat och Jägareförbundets logotyp, montage

Sténson – vad vill du jobba för om du blir ny bas i Jägareförbundet?

Henry Sténson är i nuläget den ende kandidaten till ordförandeposten i Svenska Jägareförbundet. I den här intervjun berättar han vad han vill uppnå om han får leda organisationen.

"}}

Henry Sténson är noga med att påpeka att han ännu så länge bara är kandidat till uppdraget som ordförande. Det är förbundsstämman första helgen i juni som bestämmer vem som blir ny förbundsbas.

Vad vill du arbeta för inom Jägareförbundet, om du blir vald till ny ordförande?
– Det görs väldigt mycket bra inom Jägareförbundet och jag har lyssnat på människor i organisationen och uppfattat att vi kan bli bättre på att driva intern kommunikation. Jag vill att förtroendevalda ute i landet ska komma närmare den centrala ledningen på Öster Malma. Vi har tränat oss en del på det under våren på grund av läget med det allmänna uppdraget.

Vilken är den viktigaste frågan för Jägareförbundet?
– Just nu handlar det om hur frågan om det allmänna uppdraget landar – och det handlar väldigt mycket om hur Naturvårdsverket agerar. Det dokument man lämnade in till Regeringen tidigare i vår var ett slag i ansiktet på jägarkåren, enligt min uppfattning.

Menar du att Naturvårdsverket upphandlar delar av det allmänna uppdraget?
– Nej, utan att man till stor del vill utföra vissa uppgifter själva – det är vad Naturvårdsverket säger i dokumentet till Regeringen.

Men det hävdar Gunilla Skotnicka, avdelningschef på Naturvårdsverket, är en missuppfattning, i Jaktjournalens webbradio.
– Det är vad Naturvårdsverket skrivit. Så länge de inte ändrar sin skrift, så är det den uppfattningen jag och förbundsstyrelsen har. Under avdelningen ”viltobservationer” kallas jägarkåren för allmänheten. Att man inte ens kan nämna att det är Jägareförbundet som ansvarat för och drivit det arbetet på ett mycket bra sätt, det är faktiskt inte okej. Med den formuleringen tittar Naturvårdsverket nedlåtande på en kår som gör ett fantastiskt arbete med viltvård, viltobservationer och framför allt eftersöksarbete. Den som skrev det är tondöv, kan man säga.

Du skriver på din facebooksida att Regeringen måste släppa prestigen i denna fråga, lyssna på  folket och forskarna och slå dövörat till emot Miljöpartiets konsulter och göra om detta beslut. Det handlar om jakten i fjällen – vad menar du?
– Man har fattat ett beslut som går emot de tidigare jakttiderna för fjälljakten. Man tar bort fyra veckors jakt. Det finns inga fakta som säger att det är något problem att jaga ripa fram till den 15 mars. Däremot är det ett uppenbart problem med att jaga ripa i januari månad. I Norrbotten är det skjutljus ungefär fyra timmar per dygn, det är 20-25 grader kallt och det blåser som attan.

Vad vill du göra i vargfrågan?
– Om du frågar mig privat, så ser jag inte att vi behöver några vargar. Jägareförbundets uppfattning är att vi ska ha så få vargar som möjligt och sagt att vi ska ha max 150 vargar. Idag har vi över 400 vargar i landet. Vi kan börja med att skjuta bort hälften av dem. Vi måste få en majoritet i Riksdagen som beslutar om sådana här saker, som kan se till att Naturvårdsverket följer de beslut som Riksdagen har fattat. I nuläget låter man Naturvårdsverket göra sina egna tolkningar, trots att Riksdagen beslutet någonting annat. Det är här som begreppet Miljöpartiets konsulter kommer in – människor som driver vargfrågan på jobbet och inte politiskt.

Ett argument som förts fram om dig som kandidat till ordförandeposten i Jägareförbundet, är att du har tid. Vad har du för andra uppdrag?
– Jag är pensionär och räknar med, om jag får uppdraget, att jag utan vidare kan lägga en halv normal arbetstid på detta. Jag vet att Torbjörn Larsson under ett antal månader jobbat mycket mer än halvtid, på grund av frågan om det allmänna uppdraget. Han har gjort ett enormt jobb tillsammans med Bo Sköld för att bevaka de här frågorna tillsammans med flera andra. Mina företrädare på posten har berättat att de arbetat halvtid och jag har sagt att jag är beredd att göra det – och kanske mer om det skulle behövas. Jag har några styrelseuppdrag och kan ju faktiskt avgå från några av dem om det krävs.

Processen att hitta en ny ordförande i Jägareförbundet har kritiserats av en en del av era medlemmar. Valberedningens kandidat, Per Klingbjer valde att hoppa av. Hur ser du på det?
– Jag är väl jävig i frågan. Men valberedningen valde en så kallad öppen process, ungefär som man i dag gör i de politiska partierna. Om det då finns lite olika åsikter får man räkna med att det faktiskt blir lite grann av en valrörelse. Det är en del av folkrörelser i en demokrati, att man kan föreslå olika individer. Med tanke på hur världen fungerar idag med Internet, så är allting mer eller mindre transparant, och människor kan ta del av i stort sett vad som helst. Vi får nog vänja oss vid att det kan vara så här i fortsättningen. Nu närmar vi oss stämman och då får ombuden bestämma hur de vill ha det – sedan sluter vi upp bakom den som blir vald.