Stenmarkstudsaren – ett måste för finsmakare

stenmark.jpgAtt köpa ett vapen specialbyggt efter sina egna önskemål är för många jägare och skyttar en dröm som kanske aldrig kommer att kunna förverkligas. Vi har denna månad valt att titta lite närmare på ett vapen som är en sådan önskebössa. En custombyggd studsare i 6,5x55 från P-O Stenmarks vapenverkstad i Hjoggböleliden utanför Skellefteå.

När man pratar om customvapen finns det ett par olika typer man bör hålla isär. Det man i första hand tänker på är en bössa med rikligt ådrad valnötskolv och hög ytfinish på metalldelarna. En annan kategori kan vara en enkel Remingtonlåda med rostfri matchpipa och glasfiberkolv.
Till det yttre ser denna bössa kanske inte särskilt påkostad ut men det kan ligga många timmars arbete nerlagt som inte syns på utsidan. De många timmarna syns ofta på tavlan när vapnet provskjuts. Med detta vill vi inte alls mena att snygga trästockade bössor inte skjuter bra. Det kan som i fallet P-O Stenmarks vapenbygge visa sig att snyggt även skjuter snyggt.
Gemensamt för båda typerna av handbyggda vapen är att köparen får förbereda sig att betala för vapensmedens tid. Tid är nämligen det som mest av allt går åt när en bössa ska byggas om resultatet ska bli riktigt bra.

Heltid
P-O Stenmark var tidigare mest känd här i norrland för att vara en ytterst skicklig kolvmakare. Det sitter Stenmark kolvar på både studsare och brytvapen lite var stans här uppe i norra Sverige. För några år sedan bestämde sig P-O för att satsa på vapensmide. Han utbildade sig i Gyttorp till vapensmed och utökade då sitt kunnande till att även innefatta metalljobb som är sammankopplade med vapenarbeten. P-O utför nu de flesta förekommande arbeten på både studsare och brytvapen.
Husqvarna i grunden4Månadens testvapen har P-O byggt från grunden med utgångspunkt från en Husqvarna modell 1600. Denna mekanism som Husqvarna själva tillverkade är en vidareutvecklad Mauser 98. Den skiljer sig från den gamla M-98 på några punkter. Den är inte grövre över låsklackarnas låsområde utan helt rak som de flesta moderna mekanismer. Utstötaren löper inte i slutstyckets vänstra låsklack utan i ett spår under densamma. Utdragaren är inte konstruerad så att den drar in hårdare mot hylsans fläns som på de gamla M-98:orna.
De två första skillnaderna får nog inte betraktas som nackdelar men utdragarens konstruktion är nog ett litet steg bakåt jämfört med M-98 modellen. Utdragaren är dock på inget sätt opålitlig, den är förmodligen pålitligare än på de flesta av dagens produktionsvapen.
P-O har valt att byta ut trycket till ett USA tillverkat Timmney. Lådstjärten har modifierats så att alla spår av den gamla orginalsäkringen inte längre syns. Trycket från Timmney var mycket bra och torde tillfredställa även den mest kräsne. Själva avtryckarskon är även den modifierad.

Dakota
Det går att passa in ett Timmneytrycke med sidosäkring som ersättning för 1600 modellens egna sidosäkring. Här återfinns en annan och betydligt elegantare lösning. En trelägessäkring av Whinchestertyp från Dakota har ersatt den släta styrhylsan. Ett ”S” åtföljt av en pil är graverat och ifyllt med guld på styrhylsan för att upplysa skytten om vilket håll säkringen verkar. Denna lilla guldkantade finess är graverad av Per Johansson i Hjo.
För att bygga in precision har P-O riktat lådan och slipat in låsklackarna, ett ingrepp som man bör kräva på ett custombygge för att få ut maximal prestanda.
Den mycket eleganta oktagon-pipan kommer från Lothar Walther och är kammrad för nationalkalibern 6,5×55. Både lås och pipa är fint polerade och har vacker blånering. Slutstycket är facettslipat och den långa utdragaren är blånerad.
En detalj som först förbryllade oss en smula var att bössan saknade den tangent som finns på lådans bakre del för att frigöra slutstycket. Vi upptäckte dock snabbt att det går lika bra att sticka in ett finger i lådan och trycka ner slutstycksstoppen direkt. Denna lilla tangent som sitter på 1600:an är liten och inte så lätt att hantera alla gånger, dessutom är den inte vacker. Lösningen att pilla ner låsklacken inne i lådan är onekligen en smart och elegant lösning.

Claro
Kolven går helt i klassiskt snitt med en kolvkam maximalt hög med tanke på slutstycket. Träbiten är en snygg bit claro valnöt, som återfinns i USA och har generellt sett rikligare ådring och skiftningar än den europeiska valnöten. Nackdelen är att den inte är lika stark som till exempel fransk valnöt. Det brukar inte vara några problem på en studsare om man håller sig till de bitar som är täta och fina. Claron har även lite större och mera porer än den europeiska vilket innebär lite mera jobb när kolven ska porfyllas. Kolven är helt porfylld och har en blank finish. P-O har valt True Oil från USA, en olja som blir mycket hård när den härdar och skyddar kolven bra.
Pistolgrepp och framstock är nätskurna med 24 linjet per tum. Nätskärningen är mycket bra utförd och det är svårt att hitta några fel. Den snyggt inpassade pistolgreppsrosetten av stål är av skeleton modell och kommer från Recknagel. Kolven saknar underbeslag och har en varbygel av stål på undersidan. Att bössan saknar underbeslag kan man se på två sätt. Ett underbeslag möjliggör snabb plundring av magasinet och ett snyggt underbeslag misspryder ingen bössa. Om man däremot väljer att fylla på och plundra magasinet uppifrån får man en kolv som är smidigare och samtidigt starkare. Bössan blir också något hekto lättare.
Som sig bör på en customstudsare är alla skruvspår på bössan inpassade i längdriktningen. Kolven avslutas med en entums Pachmayer Old English bakkappa.

Plastbäddad
Lådan är bäddad i kolven med den Svenska epoxibaserade bäddmassan Epo Bed. Bäddmassan är förstärkt med aluminiumpulver och har visat sig fungera mycket bra och är lätt att arbeta med. Själva bäddmassan är valnötsfärgad men om man slipar i den kommer det fram blanka prickar från aluminiumpulvret. Detta kan bli lite fult om man inte har ”tajt” passning och bäddmassan tränger upp runt lådan för att sedan slipas till. På P-O:s bössa är det mycket bra passning mellan lås och metall och det går överhuvudtaget inte att se att den är plastbäddad.
Den åttkantiga pipan kommer från Lothar Walther i Tyskland. P-O säger att han är mycket nöjd med de pipor han köpt från Walter. Bössan visade sig mycket riktigt skjuta bra med de flesta sorters ammunition vi provade. Särskilt bra verkade Lapuas Scenar kulor fungera i denna bössa. Träffbilder runt 20 mm presterades lätt. Oryxladdad jaktammunition från Norma passade också vapnet.
Med tanke på att pipan bara är 14,8 mm i mynningen är dessa resultat bra. En åttkantig pipa blir lite styvare än en vanlig rund om man mäter över de flata sidorna. Men det är nog helt klart en estetisk fördel med en åttkantig pipa mer än något annat. På pipan sitter det främre rembygelfäste från Recknagel fastlött. Det bakre rembygelfästet på kolven kommer från Pachmayer.

Jämför inte
Är det nu värt den extra ekonomiska ansträngning en customstudsare innebär? Ja det är ju som vanligt en fråga om personlig smak. Om man ser hur många drillingar och dyrare vapen som säljs kan man förmoda att en del av dessa vapenköpare skulle uppskatta en handbyggd bössa med deras mått och alla önskemål tillgodosedda. Att jämföra P-O:s handbyggda studsare med en produktionsbössa är i våra ögon inte rättvist. Det är som att ställa en Golf GTI bredvid en Ferrari och säga att här ser ni två sportbilar. Påståendet är visserligen sant men det finns skillnader. Att det går att skjuta älg eller rådjur med en Mauser modell 96 såväl som med P-O:s bössa är det inget tvivel om. Men att äga och bruka en handbyggd bössa ger utan tvekan stor tillfredställelse.

Inga fel?
Finns det då inga detaljer som vi skulle vilja anmärka på testvapnet? Ja några tekniska anmärkningar har vi faktiskt svårt att hitta. Vi hade nog valt en lite tunnare bakkappa om vi beställt bössan. Vi skulle även kunna tänka oss en pelarbäddning med aluminiumpelare. Att pelarbädda med aluminiumrör är lite besvärligt vid främre skruven om man använder ett underbeslag på en mekanism av mauser 98 typ. Här hade det dock varit enkelt med tanke på att underbeslag saknas.
Med tanke på hur bössan betedde sig vid skjutbänken kommer dessa anmärkningar lite på skam. Den som köper denna bössa kommer med största säkerhet att bli en mycket nöjd kund.
Fakta
STENMARKSTUDSAREN:

Vikt: 3,15 kg.
Piplängd: 55 cm
Totallängd: 107,5 cm
Kaliber: . 6,5X55
Säkring: Dakota trelägessäkring, Winchestertyp
Trycke: Direkttrycke, justerbart.
Timmney delux fetherweigth
Magasin: Kryssmagasin för fem patroner.
Pris: 28.500 kr
Tillverkare: PO:s Kolvmakeri & Vapensmedja, Hjoggböleliden 29, 931 94 Skellefteå. Tel: 0910-80077
Text och foto: THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser