Stenbitens Fix – skogarnas konung

augc.jpgSten Larssons korthåriga vorsteh, Stenbitens Fix, var som unghund ett ”underbarn”. Fix hanterade fågel, rapporterade och visade att han var en stor viltfinnare. Fix har sedan dokumenterat sina kunskaper med förstapris både på fälten i Skåne och i fjällen. Men det är i skogen som Fix är den stora stjärnan med två förstapris på vorstehklubbens riksprov.

I mitten av 90-talet vurpade Sten Larsson under en motorcrosstävling och skadade ryggen allvarligt. Under rehabiliteringen åkte Sten skidor, rullskidor och cykel för att träna ryggen. Stens kompis, Harry Holm, hade fågelhundar och på så sätt väcktes tanken om att skaffa en draghund för skidturerna.
Stens första hund, Stensäter Benjamin, var en omplaceringshund som han köpte genom Sten Rönnerling. Ägaren hade blivit sjuk och Benjamin bedömdes inte kunna bli någon provhund och fick därför flytta till Gimonäs, Umeå.
Sten började jaga med Benjamin första hösten och sköt mycket fågel för honom trots klent sök. Benjamin var helt lugn i skott och flog och det dröjde inte länge innan Benjamin började tycka att jakt var roligt, därefter kom även ett mycket bra sök. Sten meriterade senare Benjamin som blev jaktchampion.

Stenbitens Fix

Varje höst åker Sten till fjälls en vecka och jagar med uppfödaren Sten Rönnerling. Sten visste att det planerades en kull med Sten Rönnerlings dubbelchampion Griff och tiken Rindy, som var jaktchampion.
– Jag hade jagat med båda hundarna och visste att det var duktiga och lätthanterliga. Sten anser det vara mycket viktigt när man ska skaffa hund att man känner till och helst har jagat med föräldrarna.
– Det är ingen garanti för att man ska få en bra hund, men det är ett stort steg på vägen, anser han.

Tidig start

Redan första hösten visade Fix att han gillade att vara i skogen. Under första jaktveckan följde Fix med för att se och lära. Under en jaktdag rapporterade han och när Sten följde efter ut på en stor myr avancerade Fix försiktigt fram nära två granar. Plötsligt reste sig en älgko med kalv och Sten fick snabbt backa undan!
Fix har fortsatt att rapportera älgar, men Sten har lärt sig beteendet och vet numera direkt när det är älg på gång. Redan första hösten stod Fix för fågel och började rapportera när han var halvåret gammal.
Fix är mycket kontaktbenägen och hade ett klent sök som unghund både i skogen och på fjället. Trots det snäva söket hittade han mycket fågel som han hanterade på ett perfekt sätt.

Viltfinnare

Förmågan att finna vilt är en av Fix största talanger. Numera söker han ut en minut i vardera riktningen under jakt i skogen. Om Fix inte återvänt efter en minut kan Sten vara säker på att han står för fågel. Om hunden inte är synlig väntar Sten cirka fem minuter, vanligtvis återvänder Fix och rapporterar att han funnit fågel. Sten använder varken pingla eller beeper under jakt. Fix sök är så regelbundet att Sten endast använder ett rödfärgat skynke på hunden för att snabbare upptäcka honom i skogen. Märkligt nog har Fix ett något snävare sök på fjället. Även om söket på fjället är för snävt så skjuts det även en hel del ripor för honom. Han har även tagit förstapris på fjällprov.

Naturbegåvning

auga.jpgSten har aldrig behövt lägga ned mycket tid på dressyr. Fix var en naturbegåvning som alltid varit helt lugn i skott och flog. Han springer aldrig efter fågel. Fix behärskar även bruksgrenarna och är duktig på att apportera.
– Fix har väldigt lätt för att lära, säger Sten.
När Sten skulle lära Fix att gå spår räckte det med ett par träningsspår för att han skulle behärska den konsten.
Under jakt står Fix för löpor och har en bra och anpassad avance.
– Han stöter nästan aldrig fågel, säger Sten. Varje höst skjuts det ett antal gamla tjädertuppar för Fix. Gammeltuppar måste anses som det svåraste vilt en stående fågelhund ska kunna behärska. Tupparna är skygga och springer oftast mycket snabbt undan för att i skydd av skogen kunna ta till vingarna och försvinna. Löpor på ett par hundra meter hör inte till ovanligheten.
– Om jag misstänker att det är en gammal tupp springer jag fortare, då ökar även Fix farten och anpassar tempot, så att jag får en skottchans.
Riktigt skygga tuppar som tar till vingarna i ett tidigt skede hanterar Fix på sitt eget speciella sätt.
– Fix stannar först och sedan tar han upp förföljandet. Om han hittar tuppen återvänder han till husse och rapporterar. När Sten och Fix kommer fram till tuppen händer det ofta att Fix står med nosen rakt upp mot ett träd, om han hittar tupparna med hörseln eller nosen har Sten ingen aning om.
– Huvudsaken är att Fix hittar fåglarna, och jag har skjutit många tuppar ur träd på det sättet, säger Sten belåtet.

Skogarnas konung

Första jaktprovet med Fix orsakades av att Sten inte kunde lämna sin hund i bilen under ett jaktprov med Benjamin. Fix fick följa med och tog trots ett omoget unghundssök sin första etta i unghundsklassen. Tre ripor fälldes för honom under första provet. Senare under hösten tog Fix ett förstapris på fält i Skåne.
1998 startade Sten sin hund på vorstehklubbens riksprov som gick utanför Lycksele. Efter provet fortsatte Sten direkt till fjällen för en helgs ripjakt. Det var först när han återvände från ripjakten som han fick veta att han vunnit Riksprovet.
– En stor överraskning, säger Sten, som inte trott hans resultat skulle räcka till seger.
2001 startade Sten återigen på vorstehklubbens riksprov. Den gången gick provet i skogarna kring Piteå.
Efter fyra fågeltagningar på orrar, utan att någon fågel fällts, var provgruppen på väg tillbaka till bilen. När de hade femhundar meter kvar stod Fix. När han avancerade reste två orrar på cirka 70 meters avstånd. För att gå till ett högt pris på provet måste det fällas fågel och det hade man inte lyckats med.
Direkt efter orrarna tagit till vingarna gick Fix upp i vind och stod igen. Efter en kort avance tog en ripkull till vingarna och skytten kunde fälla en fågel. Det räckte till seger, återigen hade Fix visat att han var ”Skogarnas Konung”.

Rekordkull

I Fix kull finns åtta meriterade hundar, varav sex är förstapristagare. Bland kullsyskonen finns bland annat Riff, som ägs av Stefan Olsson, Skåne. Riff har varit årets korthårshanne och uttagen som landskampshund. Riff är en stjärna på fältet som även fungerar bra i fjällen.
Efter Fix finns fem kullar i Sverige och en i Danmark. De senaste kullarna har varit med meriterade tikar som resulterat i flera bra och meriterade hundar.
När jag ber Sten att lista för och nackdelar med Fix kommer hans svar omgående:
– Duktig viltfinnare, lugn, rapporterar, duktig apportör!
På minussidan har Sten bara ett önskemål och det vore att han hade ett lite större sök när han jagar på fjället.

Jaktprovsstjärna

– Fix har två vinster i riksprovet i skogen och har under 2001 och 2002 varit årets korthårshanne i vorstehklubben, berättar Sten. Under de två senaste åren har han startat på sju jaktprov och tagit sju förstapris.
Även om Fix är duktig av naturen så har han även fått jaga enormt mycket. Sten är egen företagare och ser varje år till att han är ledig på höstarna för att jaga.
– Jag har tre hundar som jag jagar med och det kräver att man är i skogen en hel del under hösten, berättar Sten. Han jagar även med sina hundar under vintern. Bästa tiden på vinter är sista lovliga veckorna när skaren bär hundarna. Ofta jagar Sten tillsammans med någon jaktkompis. En jägare har hagel och den andra ett kulvapen för att på så sätt täcka in alla tänkbara situationer.
– Under all jakt är jag noga med att de hundar som inte jagar ska gå bakom utan att ställa till problem. Stens hundar är så lydiga att även när han fiskar lax under sommaren i Lögdeälven kan hundarna gå lösa på stranden.
När vinterjakten tagit slut återstår en period för hundträning i fjällen som Sten anser vara mycket givande för unghundar.
– Riporna på vårvintern är lätta att hitta och ger många träningstillfällen. Sten är däremot kritisk till att det går att starta i elitklass på jaktprov under våren. I elitklass ska det fällas fågel innan man delar ut ett förstapris, är hans definitiva uppfattning.

Träning

Sten Larsson har, en för hundägare något ovanlig metod, att träna sina hundar sommartid. Sten har en avancerad (dyr) mountainbike med fjädring och dämpning på både bak och framhjul. Med hundar och cykel ger han sig ut i skogen ett par gånger i veckan och cyklar skogsstigar med sina hundar.
– En suverän träning, både för mig och hundarna, säger han.
De dagar som är för varma för cykelträning ägnas åt kanotpaddling och hundsimning i Umeälven. Direkt lagen tillåter börjar Sten gå med hundarna lösa i skogen.
– Man måste träna hundarna så att de klarar den krävande fjälljakten i början av säsongen.
Även om Sten har gått mycket prov med sin hund är det ändå den praktiska jakten som ligger varmt om hjärtat. Det kan man förstå med en hund som klarar allt från fjällets ripor, fältens höns till de djupa skogarnas skygga tjädertuppar.

Fakta STENBITENS FIX

augb.jpgSJCH Stenbitens Fix S 3178/97
E: SUCH SJCH Griff S 48140/94
U: SJCH Rindy S 43018/91
Uppfödare: Sten Rönnerling, Höör

Utställning
1998 Umeå Mats Jonsson 2:a ukl
1999 Ånge Marlo Sternquist 1:a
2001 Umeå Björn Larsson Cert, CK 1:a
2002 Umeå Ursula Nielsen 2:a

Jaktprov

98-09-05 Klimpfjäll Owe Fredriksson 170 1
98-09-17 Lycksele/Riksprov Kenneth Sundvall 160 2
98-11-14 Södra Harlösa Stefan Svensson 178 1
99-09-01 Bruksgården Göran Pettersson 168 1
99-09-19 Lycksele Walther Lundmark Ej godkänd
99-09-24 Klimpfjäll Janne Pettersson 170 1
99-10-08 Halmstad Stefan Svensson Ej godkänd
00-09-17 Lycksele Uppgift saknas 170 1
00-09-24 Klimpfjäll Paul Hall 150 2
00-09-29 Rebraur B O Kristensen Ej för fågel
00-10-21 Gotland Christian Larsson Ej godkänd
01-08-30 Piteå/Riksprov Sven Eriksson 190 1
01-09-14 Lycksele Berndt Fasth 180 1
01-10-13 Vilhelmina Walter Lundmark 180 1
02-09-05 Skurliden Mikael Sjöqvist 170 1
02-09-15 Lycksele Lars Thulin 190 1
02-09-29 Klimpfjäll Paul Hall 170 1
02-10-03 Skurliden Mikael Sjöqvist 170 1

Rasfakta korthårig vorsteh
Rasens hemland är Tyskland det är en mångsidig jakthund. Ursprungligen användes hundarna i Medelhavsländerna vid fågeljakt med nät och vid jakt med falk. Hundarna togs sedan till de tyska furstehusen från Frankrike, Spanien och Flandern. I samband med att dubbelbössorna lanserades i mitten av 1700-talet blev hundarna mycket uppskattade. Jägarna började fälla fågel i uppflog och det var första steget i utvecklingen från att vara en ren fågelhund till att bli dagens mångsidiga jakthund.
1897 utgavs i Tyskland ”Avelsbok för tyskt kort korthår”. Boken var sammanställd av prins Albrecht av Solms-Braunfeld, och innehöll rasbeskrivning, anatomiska bedömningskriterier och enkla jaktprovsregler.
Helhetsintryck: Korthårig vorsteh skall vara en ädel och harmoniskt byggd hund. Dess kroppsbyggnad skall borga för styrka, uthållighet och snabbhet. God resning, flytande linjer, torrt huvud, väl buren svans, tätt åtliggande, glänsande päls och vägvinnande, harmoniska rörelser understryker dess ädelhet.
Viktiga mått: Kroppslängden skall något överstiga mankhöjden.
Uppförande karaktär: Korthårig vorsteh skall vara stabil, balanserad och pålitlig med jämnt temperament, varken nervös eller aggressiv.
Storlek/vikt, hanhund: 62-66 cm, tik: 58-63 cm.Under 2003 gjorde korthåren närmare 600 jaktprovsstarter. 89 hundar gick till förstapris, 132 tog ett andrapris och 36 stycken ett tredjepris. 254 hundar blev ej godkända och vid 76 av proven hittade man inte fåglar. Totalt gick 42,9 procent av de startande hundarna till pris.
Text och foto: ROGER C ÅSTRÖM

AKTUELLT

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Annonser