Staten förlorade: Samerna får ensamrätt till jakt och fiske!

Gällivare (JJ) Girjas sameby vann kampen om fjällen. De får ensamrätt till jakten och fisket på sitt område.

Girjas sameby vann målet om jakten och fisket i fjällen.

I domen står det att Girjas sameby i förhållande till staten ensam har rätt till småviltsjakt och fiske. Och att staten inte får upplåta jakt- och fiskerätt på området. Girjas sameby har rätt att utan statens samtyckte upplåta jakt på samebyns område.

Mycket tyder på att processen inte tar slut här. Både staten och samebyarna har aviserat att de tänker överklaga beroende på domslutet, skriver Norrländska Socialdemokraten.

Svenska Jägareförbundet hade velat se att staten, och i praktiken länsstyrelserna, fått behållit sitt mandat.

– Girjas vinner detta mål kommer fler samebyar att följa efter. Vilka konsekvenser blir är svårt att säga, för det kan variera från område till område. Men jägare och kanske även fiskare anser att det är tryggare och säkrare om det är statens mark och staten som förvaltar den. Alla har möjlighet att påverka beslut som gäller statlig egendom. Är det däremot privat egendom är det markägaren som nästan ensam bestämmer. Det är lite en demokratifråga. Våra myndigheter har ju i uppdrag att serva befolkningen och se till allas bästa, sa jaktvårdskonsulent Hans Geibrink, tidigare i veckan till Västerbottens-Kuriren.

Uppdaterad 14:34

Jaktjournalen fick under eftermiddagen i dag tag på Hans Geibrink, fjälljaktsansvarig på Svenska Jägareförbundet. Han har inte tagit del av domen som är över 100 sidor lång, men har uppmärksammat Tingsrättens beslut i media.

– Jag är inte själv orolig men förstår om jägare i gemen som jagar i fjällen är oroliga. Eftersom domen inte vunnit laga kraft än betyder den inget. Överklagas domen kommer inga allvarliga konsekvenser ske i det korta perspektivet. Men om ingen överklagan sker vinner domen laga kraft om tre veckor och då är Grijas mark att betrakta som vilken privat mark som helst.

Hans Geibrinks personliga förhoppning är att jakten och fisket i fjällvärlden även i framtiden stannar kvar hos staten.

– Jag hoppas det och även om Girjas vinner mot staten betyder det ju inte med nödvändighet att alla andra samebyar kommer kräva samma sak. Varje sameby är unik med sin specialla situation, säger han.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser