Starks första björn

Ockelbo (JJ) Ulvstagänget, utanför Ockelbo, har i flera år varit mycket framgångsrika under björnjakten. I år fällde de fem björnar på två dagar och Mathias Stark inledde jakten med att fälla sin första björn.

Stark insats när Mathias fällde sin första björn. Foto: Martin Stark.

Bakom de flesta lyckade björnjakterna finns duktiga hundar. I Ulvstaskogarna fanns hundförarna Andreas Hammarlund, Rasmus Nyman och Marcus Strandqvist med sina duktiga hundar.

– Vi brukar vara ett gäng på tio-talet jägare som satsar på björnjakten. Och på premiärmorgonen hade vi färska björnskitar på en väg som Rasmus och Marcus började banda på. Det gick runt i området vi passade i, men jag hade tagit ett bakpass om det skulle gå ut ur området, berättar Mathias.

Mycket riktigt, spåret gick över en väg och mot Ivantjärn, i samband med det beslutade sig hundförarna för att kroka loss hundarna.

– Upptaget kom ganska snabbt och det började gå undan. Det blev jäkligt spännande och vi förstod att björnen skulle passera mig och Hammarlund en bit bort. Så vi sprang längst en gräsbevuxen körväg. Plötsligt får jag se att det rör sig något i gräset längre bort.

– Jag gör mig beredd och plötsligt kommer björnen springande rakt mot mig och jag skjuter ett skott i stickhålet. Då sätter sig björnen på arslet och morrar till, då skjuter jag ett skott till och björnen blir liggande.

– Ganska snabbt efter kommer Rasmus laika Tyson och en annan ung laika fram till björnen som är död. En hane på 74 kg. En fantastisk upplevelse och andrenalinpåslag, säger Mathias.

Sedan fortsätter jakten av bara farten. Nästan samtidigt som Mathias fäller sin första björn ringer grannlaget från Ivantjärn och meddelar att de sett en björn. Rasmus tar då Tyson och Frigg för att hjälpa till. Och efter en snabb jakt lyckas man fälla björnen.

I samband med detta får man besked om att björn påskjutits i Mo som Andreas åker på och efter en stund ansluter även Rasmus med Tyson och Frigg. Även den björnen fälls och gänget från Ulvsta har varit inblandade i tre fällda björnar på premären i Gävleborg.

Den andra björnjaktsdagen finns bara tre björnar kvar på tilldelningen i det västra området.

– På morgonen blir vi inringda till Sunnanås som haft en björnkontakt och när vi är på väg ser vi en björn gå över en väg. Så vi delar på oss och lyckas fälla båda björnarna.

– Det är fantastiskt roligt att få jaga med så duktiga hundar och jag ser redan nu fram emot nästa års jakt. Vi har kul tillsammans och nu får vi försöka ragga lite mera jakt, förklarar Mathias Stark.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼