Polisen avlyssnade de misstänktas felefoner och hörde bland annat samtal från en rävjakt mellan Harsa och Alfta. Foto: Hitta.se och Istock, fotomontage

Stark kritik mot segdragen vargutredning

För drygt två år sedan slog polisen till i en stor insats mot misstänkta vargjägare i Hälsingland. Nu kräver de inblandade och deras försvarare svar på om det blir åtal eller inte. – En förundersökning ska enligt lagen bedrivas skyndsamt. Men i det här ärendet händer ingenting, säger advokat Sven Severin.

Han försvarar en av de misstänkta och skulle enligt senaste utsagan från åklagare Åse Schoults få besked idag om det blir åtal eller om utredningen läggs ned. – Man har väntat på olika analyssvar och hela tiden skjutit upp beslut om eventuellt åtal, säger Sven Severin. Han är starkt kritisk till hur utredningen skötts. – Det är helt fel, tokigt. Man satsar oerhörda resurser inledningsvis, med stora tillslag och många poliser inblandade. Man frihetsberövar människor under ganska lång tid och sedan händer liksom ingenting, säger Sven Severin. Han går så långt att han menar att utredningsförfarandet står i strid med lagstiftningen. – En förundersökning ska, enligt rättegångsbalken, bedrivas skyndsamt. Det kan man inte påstå har gjorts i det här fallet, konstaterar Severin.

Massiv polisinsats

Det var den 4 april 2017 som polisen slog till i en massiv insats mot de misstänkta. Läs Jaktjournalens första artikel

här. – Jag satt häktad i 31 dagar och under den tiden var jag på tre förhör. Sedan dess har jag inte hört ett ljud, säger en av de inblandade männen. Enligt de uppgifter som framkommit hittills började hela utredningen med att polisen ska ha påträffat blod efter en varg på en sjö, cirka 1,5 mil fågelvägen från den misstänkte Jaktjournalen talat med. – Man satte in telefonavlyssning mot oss – varför vet jag inte. Men då lyssnade man på samtalen från en rävjakt, där vi ska ha sagt att ”hon” gick över vägen och in i det området. Det tror polisen handlar om en varg. Men man säger ju så, ”han” eller ”hon” om djuret oavsett om det är älgjakt eller rävjakt eller någon annan jakt, säger den misstänkte. Han upplever det som mycket pressande att vara misstänkt för allvarlig brottslighet och läsa i tidningarna om olika uttalanden som åklagare Åse Schoultz gör. – Det är hemskt – och allra värst för barnen. De hör rykten i skolan och mår dåligt av det. Det står i tidningen att vi ska in på förhör, men sedan händer ingenting utan saken förhalas hela tiden, säger mannen.

Långa väntetider

I Lillhärdalsfallet pågick rättsprocessen i 3,5 år innan de inblandade männen friades från misstankar för illegal vargjakt. I fallet med mannen som sköt en varg i Sjundareviret, för att försvara sin hund, tog det 2,5 år innan den misstänkte friades av tingsrätten. I den så kallade jakthärvan i Västmanland kräver de inblandade och deras försvarare besked om hur det blir med eventuellt åtal. De misstänks för illegal vargjakt och frihetsberövades 26 oktober. De har släppts i väntan på utredning. Jaktjournalen har sökt åklagare Åse Schoultz men inte lyckats nå henne för en kommentar.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21