Stängselband blev dödsfälla för hjortar

Två dovhjortar som trasslat in sig i stängselband och satt fast i varandra avlivades på måndagen i Ängelholm.

Landskrona Posten berättar i sin pappersupplaga att hjortarna dök upp i trädgården hemma hos Göran Nilsson i Havsbaden. De satt ihop i huvudena och först såg det ut som om de slogs.

Men när Göran Nilsson tittade närmare såg han att hjortarna satt fast i varandra med stängselband.

Kommunjägare Kjell Henrysson tillkallades och ambitionen var att försöka hjälpa de nödställda djuren loss från varandra. Men i det här fallet var det lönlöst.

”Se över inhägnader”

Den ena hjorten hade bland annat fått stängselbandet hårt virat runt munnen och var så medtagen att den stundtals lade sig ned och släpades av den andra hjorten.

– Vi vill uppmana markägare och hästägare att se över sina inhägnader. Med tiden blir stängselbanden slaka och gör att hjortar fastnar och trasslar in sig. Ibland ser vi band som ligger kvar i hagar som inte används. Det gäller även elband och taggtråd, säger Jesper Einarsson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, till Landskrona Posten.

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser