Stängselband blev dödsfälla för hjortar

Två dovhjortar som trasslat in sig i stängselband och satt fast i varandra avlivades på måndagen i Ängelholm.

Landskrona Posten berättar i sin pappersupplaga att hjortarna dök upp i trädgården hemma hos Göran Nilsson i Havsbaden. De satt ihop i huvudena och först såg det ut som om de slogs.

Men när Göran Nilsson tittade närmare såg han att hjortarna satt fast i varandra med stängselband.

Kommunjägare Kjell Henrysson tillkallades och ambitionen var att försöka hjälpa de nödställda djuren loss från varandra. Men i det här fallet var det lönlöst.

”Se över inhägnader”

Den ena hjorten hade bland annat fått stängselbandet hårt virat runt munnen och var så medtagen att den stundtals lade sig ned och släpades av den andra hjorten.

– Vi vill uppmana markägare och hästägare att se över sina inhägnader. Med tiden blir stängselbanden slaka och gör att hjortar fastnar och trasslar in sig. Ibland ser vi band som ligger kvar i hagar som inte används. Det gäller även elband och taggtråd, säger Jesper Einarsson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, till Landskrona Posten.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sköt ko och tog ut foster

Jägaren ska ha skjutit på två kor. Den ena dog och den sprättade han upp och tog ut ett foster ur. Den andra kon skadesköts och fick avlivas.

Bröd i björnmage faktor vid utredning om jaktbrott

Med 300 björnbesiktningar under sin tid som naturbevakare har Hans Olov Hansson sett hur maginnehållet på fällda björnar skiftat med åren. – Nu för tiden är mycket vanligt med processad mat i magen. Men enligt miljöåklagare Åse Schoultz är brödet i magen på björnen "en faktor" vid utredning om jaktbrott.
ANNONS ▼

Annonser