Stängselband blev dödsfälla för hjortar

Två dovhjortar som trasslat in sig i stängselband och satt fast i varandra avlivades på måndagen i Ängelholm.

Landskrona Posten berättar i sin pappersupplaga att hjortarna dök upp i trädgården hemma hos Göran Nilsson i Havsbaden. De satt ihop i huvudena och först såg det ut som om de slogs.

Men när Göran Nilsson tittade närmare såg han att hjortarna satt fast i varandra med stängselband.

Kommunjägare Kjell Henrysson tillkallades och ambitionen var att försöka hjälpa de nödställda djuren loss från varandra. Men i det här fallet var det lönlöst.

”Se över inhägnader”

Den ena hjorten hade bland annat fått stängselbandet hårt virat runt munnen och var så medtagen att den stundtals lade sig ned och släpades av den andra hjorten.

– Vi vill uppmana markägare och hästägare att se över sina inhägnader. Med tiden blir stängselbanden slaka och gör att hjortar fastnar och trasslar in sig. Ibland ser vi band som ligger kvar i hagar som inte används. Det gäller även elband och taggtråd, säger Jesper Einarsson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, till Landskrona Posten.

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser