Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Sara och Henning Hallström vid en av viltövergångarna som blockerats nära Långed. Ett nytt lägre staket har satts upp. Foto: Privat

Det kommer vandringsälgar till trakterna av Långed och Håknäs i Nordmalings kommun. I Långed sköt man under ordinarie jakt 28 älgar på 3 270 hektar.

Länsstyrelsen beviljade också skyddsjakt på tio kalvar och fyra vuxna älgar, för att förhindra betesskador. Jakten överklagades av ett älgskötselområde i grannskapet och en privatperson.

Naturvårdsverkets jurister har dock kommit fram till att varken privatpersonen eller älgskötselområdet har talerätt.

Skyddsjakt pågår även i Håknäs viltvårdsområde, där åtta kalvar och två vuxna älgar får skjutas.

Ogillar skyddsjakten

Henning Hallström och hans hustru Sara ogillar skyddsjakten.

– Det är inte jakt, det är slakt, säger Henning Hallström.

Ryktesvägen fick han och Sara höra att viltövergångarna vid Långed och Håknäs har stängts. Häromdagen åkte de längs vägen och dokumenterade saken.

– Det är tre viltövergångar på en sträcka på ungefär åtta kilometer, förbi Långed och Håknäs, där det sitter ett lägre stängsel, berättar Henning.

– På vissa platser ser man att älgarna gått innanför staketet långa sträckor innan de gått tillbaka in i skogen, säger Sara.

Trafikverkets beslut

Lars Dahlberg, vilthandläggare på länsstyrelsen, känner inte till att viltövergångarna är stängda.

– Jag har hört det ryktesvägen men inte fått saken bekräftad, säger Lars Dahlberg.

Det visar sig att beslutet att blockera viltövergångarna är taget på Trafikverket i Umeå.

– Vi har stängt viltövergångarna i samråd med samebyn som har sina beten i området. Det är för att förhindra olyckor mellan renar och bilar, säger Anneli Lindberg, projektledare på Trafikverket i Umeå.

Hon berättar att det är provisoriska stängsel, lägre än de vanliga viltstängslen, som kommer att tas bort när renarna lämnat området.

”Inte jagat tillräckligt”

Arne Öberg, jaktledare i Långed, anser inte att problemet med vandringsälgarna i Långed löses genom att viltövergångarna hålls öppna.

– Då skickar man bara över problemet till andra markägare. Vi har marker även söder om E4:an och får beteskador där om älgarna går över vägen, säger Arne Öberg.

Han menar att hela problemet bottnar i för låg avskjutning under ordinarie jakttid.

– De jägarna som klagar är de som inte jagat tillräckligt. Det är klartext, säger Arne Öberg.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Älgstammen i Västsverige minskar

Älgjaktssäsongen lider mot sitt slut och Länsstyrelsen i Västra Götaland konstaterar att stammen fortsätter att minska i området, utifrån älgobsdata. Sedan 2013 har obsen minskat från 0.107 älgar per mantimma till 0,082 älgar per mantimma.
ANNONS ▼

Annonser