Ställ in älgjakten

I går startade älgjakten. För andra året i rad uppmanar Svenska Jägareförbundet att jägarna i Skåna ska ställa in älgjakten. Ändå fälldes det förra året 337 älgar i Skåne.

– Vår uppmaning till jägarna i Skåne är att inte jaga alls, säger Henrik Svensson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i Kristianstad.

– Och allt fler älgskötselområden väljer att begränsa sig till kalvjakt. Men det var egentligen det enda glädjande från i fjor att över 50 procent var kalvar.

– Det absolut bästa hade varit att ställa in jakten helt. Förra året sköts 13 procent av antalet tilldelade älgar och under många år har den siffran legat på tio– tjugo procent. Så någon egentlig minskning märkte vi inte av.

På länsstyrelsens förvaltningsavdelning är Eva-Britt Nilsson jakthandläggare. Hon har redovisning av 337 skjutna älgar i Skåne under 2006.

– Inför årets jakt består Skåne som vanligt av 23 älgskötselområden, som själva planerar sin avskjutning. Till det ska läggas 126 a-licensområden med 213 älgar, 800 b-licensområden som får skjuta valfritt djur och 930 enkalvsområden som får skjuta kalv.

Totalt handlar det om tillstånd för ungefär 3000 älgar.

– Det är fler älgar än vad som finns, säger Henrik Svensson. Och tilldelningssystemet är helt fel när bara 13 procent skjuts. Det skulle varit 80-90 procent.

– Å andra sidan skulle det varit noll procent om jägarna hade följt vår uppmaning.

AKTUELLT

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser