Springande septemberälgar!

Det är klart man också har ståndskall i början av september, men det ska också berättas att älgen var sjuk när bilden togs. Foto: Dagh Bakka

I Norge börjar bockjakten den 10 augusti men i övrigt ligger norr­männen i stort sett efter svensken när det gäller jaktstarter. Det märks speciellt på rip- och skogsfågeljakten den 25 augus­ti då norrmän, i likhet med många svenskar, invaderar kalfjället med sina stående fågelhundar. Att så många orkar hålla på och betala så mycket för så lite, speciellt ett dåligt fågelår, är inte lätt att förstå. Speciellt inte om man hamnar i närheten av sydeuropéer som ofta har en lite rymligare syn på jaktmoral och säkerhetstänkande än de flesta nordbor.

Septemberjakten
Det som lockar mest är nog längtan att komma i gång med jaktsäsongen och detsamma är det med älgjägare också. I alla fall för de med hund och med stort intresse för denna jaktform. Med undantag av två kommuner i Norges nordligaste län, Finnmark där älgjakten startar 1 september och i västra Norge med start 10 september, så är älgpremiären antingen den 25 september eller den 5 oktober. Det här med att släppa löshund på stora marker i början av septem­ber är därför något som attraherar en del norrmän och sydsvenskar, men hur bra är hundjakten egentligen?
Huvudintrycket efter en del premiärveckor är att älgarna oftast springer när det kommer en hund och många av dem skjuts på pass. Är det hög temperatur kan det bli en utmaning att ta hand om köttet. Hundarna är plågade av värmen och även utan päls är det obehagligt varmt för att inte tala om mygg och annat flygande fanskap.

Svår period

Nu är det förstås frivilligt att vara med under septemberjakten och den som inte gil­lar det kan ju stanna hemma, men poängen är inte att delta eller ej, utan hur det funkar att jaga älg med hund i början av september.
De flesta menar att septemberjakten är svår för hundarna. Många anser att den första veckan i stort sett används för att släppa rutinerade hundar för att jaga älgarna i pass. När passkyttarnas frysar är fulla så börjar löshundsjakten. Efter brunstuppehållet i oktober uppför sig älgen annorlunda och de
står mycket bättre för hundarna. Det är också då man kan jaga in unghunden. Alltid är det någon älg kvar, i alla fall kalvar, och det blir något helt annat att släppa en hund in i ett område där det inte sitter någon passkytt.
Det har också varit många teorier om varför älgen står eller inte för hundarna. Det varierar från plats till plats och år från år men att många skenar i början av september, det är de flesta eniga om. Varför är det så?
Är det årstiden, stora rovdjur eller att de annars så fridfulla markerna är fulla av mänsklig aktivitet? Eller är hundarna i dålig form och begränsade av värmen och därför inte klarar att jaga med samma tryck som i oktober?

Bättre förutsättningar
I mitten av oktober står älgarna bättre för löshunden än i början av september. Kal­varna har 10–15 kg högre slaktvikt, tjurarna har ingen bast och de stora har fått göra sitt i brunsten. Temperaturen är mer behaglig att jaga i och insekterna har försvunnit. En rimfrostmorgon i oktober när lövet är borta och hundskallet bär i väg kilometervis är toppen för hundförare.
Likväl kommer tusentals av oss att stryka kopplet den 1 september 2014, helst innan det ljusnar.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser