Sosse tror att det blir licensjakt på varg i vinter

Socialdemokratiska riksdagsmannen Isak From, som är ansvarig för jakt- och viltfrågor i sin riksdagsgrupp, tror att det blir licensjakt på varg i vinter.

Isak From (s) säger att det bör bli licensjakt på varg i vinter. Foto: Riksdagen och Gettyimages, montage

P4 Gävleborg är först med nyheten att Isak from, ansvarig för jakt och viltfrågor i den socialdemokratiska riksdagsgruppen, säger att vi bör få en svensk licensjakt på varg i vinter.

– Inventeringssiffrorna tyder på det i alla fall. Sedan ska det tydligen brytas arm med Norge om några gränsrevir. Naturvårdsverket presenterar vargstammens status den 1 juni och jag tycker att det finns alla förutsättningar, att målsättningarna som krävs är uppfyllda, säger Isak From till Jaktjournalen.

Hur menar du då?
– Om vi har den mängd vargar som man tror sig ha hittat och säkerställt genetiskt, 350 stycken plus årets kull, så tyder väl det på att vargarna är så många att det skulle innebära licensjakt, svarar Isak From.

Var ska de vargarna jagas någonstans?
– Där det är som högst täthet.

Så då tror du att det blir vargjakt i vinter, då?
– Ja, utifrån det förvaltningssystem vi har så uppfyller vi, som det ser ut, kraven för att kunna ha licensjakt. Och det är en organiserad och ordnad licensjakt som vi eftersträvar.

Isak From framhåller också att regeringen just nu ser över reglerna, som förhindrar vargjakt i exempelvis hårt drabbade Gävleborg på grund av att andra län i Mellansverige inte har en vargstam som vuxit sig över miniminivån och förvaltningsnivån.

– Det är en översyn av principen med rovdjursförvaltningsområden, som skulle möjliggöra att man kan göra större lokala uttag det är större täthet med vargar. Exakt hur långt den beredningen kommit har jag inte koll på, säger Isak From.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼